headphones newspaper video-player

Företagare i kläm mellan olika krisstöd: "Dubbelbestraffning"

Kulturstödet och omställningsstöden krockade och Ekman Event fick ut mindre än beräknat, efter att ha lagt ner 240 timmar på att förbereda ansökan.
Publicerad 26 aug 2020
Patrik Ekman. Foto: Ekman Event

Läs också:  "Ändras regler är allt arbete ogjort"

Video: Patrik Ekman kritiserar problematik med omställningsstödet i Företagarna LIVE

- De 1,5 miljoner vi sökte för blev nedräknade till 900 000. Och två av bolagen fick helt plötsligt avslag på grund av kulturbidraget, säger Kristinehamnsföretagaren Patrik Ekman i en intervju med Svenska Dagbladet.

Patrik Ekman driver Ekman Event med 16 bolag. 12 av dem sökte omställningsstöd för att ersätta fasta kostnader, efter att ha sett en nedgång i omsättning på omkring 11 miljoner.

Räknade annorlunda

Men för vissa av bolagen, som också sökt kulturstöd, blev utbetalningen över en halv miljon mindre än Ekman Event räknat med, berättar Patrik Ekman i artikeln. Skatteverket räknade nämligen bort hela summan för kulturstöd när omställningsstödet betalades ut, inte bara delen för fasta kostnader i kulturstödet. 

- Kulturrådet rekommenderade att vi skulle hålla ingångna avtal med exempelvis artister eller ljudtekniker trots att eventen var inställda för att underleverantörer skulle få ta del av stödet, säger Patrik Ekman i SvD, som menar att det är en dubbelbestraffning, och tillägger att processen att fram underlag till ansökan kostade företagen 200 000 kronor för revisorer och 240 egna arbetstimmar.

Läs hela artikeln på SvD.se här (betalvägg).

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor