För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Bokföra själv eller leja ut?

Bokföringen är något som följer med på köpet för dig som är företagare. En del väljer att sköta allt själv medan andra anlitar någon som hjälper dig. Här kommer några tips på vägen.

Känner du att det här med bokföringen inte är din grej? Eller tar det för mycket tid från det du verkligen är bra på? Även om bokföring egentligen inte behöver vara någon komplicerad historia för de flesta småföretag väljer många att låta någon annan sköta den.  

Ta referenser

När du ska anlita någon gäller det som i alla affärsuppgörelser att ta referenser och jämföra priser och leveranser. Ett test som tidningen Driva Eget gjorde för några år sedan visade att priserna mellan redovisningsbyråer skiljde sig åt ordentligtEn aktör kunde ta tio gånger så mycket betalt för samma tjänst som en annan aktör. Ett råd är därför att kontrollera att du bara betalar för det du behöver. Behovet hos en stor exportfirma som har nytta av både råd och stöd i sina dagliga affärer är förstås mer omfattande än behovet hos ett mindre företag. Att göra bokföringen själv är inte heller gratis, din egen tid är dyrbar. 

Läs även: Så väljer du rätt bokföringsprogram

Du är ansvarig för din bokföring

Oavsett om du tar hjälp eller gör det självså är det alltid du själv som är ansvarig för att bokföringen blir rätt. Därför är det viktigt att du har en bra kontakt med din bokförare och en tät dialog så att inga missförstånd uppstår. Du behöver också ha god ordning på pappren, det underlättar enormt för den som sköter din bokföring. Det kan handla om sådant enkelt som att sätta in verifikationerna i en pärm med en flik för varje datum. 

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.