För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Åtta trender - så reser du smartare och billigare

Välj rätt färdmedel, boka i tid och utnyttja rabatter. Tidningen Företagarens stora guide hjälper dig att göra nästa affärsresa lite smartare, billigare och roligare.

Ta tåget – och spar pengar

Om du bokar en affärsresa i sista-minuten riskerar den att bli häpnadsväckande dyr. När Företagaren med några få dagars framförhållning granskade priset för en flygresa mellan Stockholm och Sundsvall fick vi betala 5 700 kronor tur och retur med SAS (restid 1 timme och 5 minuter). Den som i stället valde SJ:s snabbtåg vid samma tidpunkt fick betala 1 450 kronor tur och retur i andraklass (3 timmar och 32 minuter).

En flygresa fram och tillbaka mellan Malmö och Stockholm (1 timme och 5 minuter) gick loss på närmare 4 000 kronor, medan motsvarande tågresa (4 timmar och 30 minuter) kostade 2 280 kronor.

Att tåget ofta är billigare än flyget bekräftades också i den stora undersökning som Sveriges Radio Ekot genomförde i slutet av förra året. Prisjämförelsen, som omfattade 22 000 olika avgångar med flyg och tåg, visade att tåget var billigare än flyget i 9 av 10 fall. 

Bra
Tåget är ofta billigare än flyget.
Du reser klimatsmart.

Dåligt
Opålitligt internet riskerar att göra tågresan mindre effektiv än planerat.
Förseningar, inställda avgångar och signalfel är besked som ropas ut alldeles för ofta i samband med tågresor.

Bleisure travel – en skön kombo

Det är populärt bland affärsresenärer att kombinera nytta med nöje. I den engelskspråkiga delen av världen kallas fenomenet för bleisure travel (en kombination av orden business och leisure). En aktuell undersökning från branschorganisationen Global Business Travel Association visar att 37 procent av amerikanska affärsresenärer valde att förlänga en affärsresa med några privata dagar under det senaste året – och det är en trend som också växer sig allt starkare i Sverige: Nordic Choice Hotels, som ägs av entreprenören Petter Stordalen, ser nya möjligheter:

- Att börja eller avsluta en affärsresa med några privata dagar är en trend som har pågått under en länge tid och som växer sig allt starkare, säger Jonathan Blom, kommunikatör på Nordic Choice Hotels.

Hyr bil per timme – enkelt och miljövänligt

Glöm kön till hyrbilsdisken, krångliga kontrakt och snåriga försäkringsvillkor. En ny tjänst från Volvo gör det ovanligt enkelt att hyra bil. Satsningen kallas för Volvo On Demand, och den innebär att du kan låna en Volvobil från en timme och uppåt. Du bokar, betalar och låser upp din hyrbil med hjälp av en mobilapp. Bilarna finns utplacerade på 100-tals parkeringsplatser i landets största städer. Du måste hämta och lämna bilen på samma parkeringsplats. Priserna börjar på 85 kr/timme, 895 kr/dygn och 1 495 kr/3 dygn inklusive moms. Kilometeravgift tillkommer med 1 kr/km för elbilar och 2 kr/km för bensinbilar. Laddning eller bränsle, försäkringar och trängselavgifter ingår.

Volvo är inte ensamma om att erbjuda bil per timme. Liknande tjänster är exempelvis Aimo och Kinto Share.

Bra
Ett enkelt och miljövänligt sätt att få tillgång till en bil under en kortare period.
Tydliga priser.

Dåligt
Volvo On Demand finns i Sveriges största städer, enligt Volvoreklamen, men tyvärr inte norr om Uppsala. Inte heller på Arlanda.
Tänk på att kilometeravgiften (1–2 kr/km) snabbt blir betydande belopp om du kör längre sträckor.

Digitaliseringen fortsätter

De stora hotellkedjorna vill att din hotellvistelse ska bli en digital upplevelse – en utveckling som innebär att du kan tillbringa en natt på hotell utan att behöva prata med en enda människa. Utvecklingen sker med hjälp av appar där du kan boka, checka in samt checka ut med hjälp av några få fingerrörelser på din mobilskärm. Och hotelldörren öppnar du med hjälp av en mobilnyckel.

- ­Vi ser en ökad efterfrågan på en mer digital gästresa på våra hotell. Från att du bokar tills att du checkar in och kliver in på ditt rum, säger Jonathan Blom, kommunikatör på Nordic Choice Hotels.

Hotellkedjornas nästa steg är att minska den mänskliga kontakten i restauranger och hotellbarer. QR-koden är på stark frammarsch och den ger hotellgästen möjlighet att beställa mat och dryck från en mobil meny direkt till bordet eller rummet – utan att behöva interagera med restaurangpersonalen.

Bra
Digitala hotellappar samlar all information i telefonen, allt från rumsnummer till digitala nycklar.
Praktiskt att ha kvitton från hotellvistelsen samlade i telefonen.

Dåligt
Bidrar till en opersonlig hotellupplevelse.

Fler söker en personlig upplevelse

Ett flertal internationella trendrapporter pekar samtidigt på att allt fler hotellgäster vill ha en småskalig och mer personlig hotellupplevelse. Trenden är som starkast bland yngre resenärer som hellre bokar ett litet boutiquehotell, eller en lägenhet, än checkar in på ett opersonligt kedjehotell. 

Entreprenörer utmanar

En tydlig trend är att allt fler affärsresenärer vill boka sina resor på egen hand. En undersökning från Expedia visar att 69 procent av de tillfrågade affärsresenärerna bokar sina resor utan att använda de bokningsverktyg som arbetsgivaren tillhandahåller. En av de svenska entreprenörer som vill förändra hur vi planerar och bokar våra affärsresor är Timothy Walentynowicz, som grundade affärsreseplaneraren Dib Travel tillsammans med några vänner i samband med en affärsresa 2015.

Äntligen – hotellöverkasten slängs ut

Vad är på väg in – och vad är på väg ut? Den frågan ställde Företagaren till Nordens två största hotellkedjor – Scandic och Nordic Choice.

Tv-n kvar ett tag till
Tv-skärmen på hotellrummet har fått en delvis ny funktion när många gäster väljer att koppla upp sig mot skärmen för att ta del av personligt innehåll från Netflix, Spotify och andra streamingtjänster.

- Vi satsar också på att gästen ska kunna chatta direkt med receptionen och ta del av relevant och uppdaterad information på tv:n, säger Jonathan Blom, kommunikatör på Nordic Choice Hotels.

Fluffigare kuddar
­Vi vet att en god natts sömn är en viktig fråga och det är ett av våra högst prioriterade fokusområden. Våra gäster uppskattar fluffiga täcken och kuddar med skön komfort, säger Mikaela Björkander, marknadschef för Scandic Hotels i Sverige.

Inga telefoner
­Det är framför allt fysiska produkter som inte används eller uppskattas i lika stor utsträckning som förr som är på väg att fasas ut. Det handlar om telefon, sängöverkast, nyckelkort och strykbräda, säger Jonathan Blom.

Skohorn och väskbänk blir kvar i rummen hos Nordic Choice. Strykbrädorna ersätts av steamers.

Skrivbord tas bort
Skrivborden tappar i betydelse hos våra gäster och används snarare som avlastnings- eller uppackningsyta än arbetsplats. Våra affärsresenärer samspelar hellre med andra hotellgäster i våra ytor för coworking, säger Mikaela Björkander.

Nytt nattåg till Europa

I snart ett halvår har SJ erbjudit nattåg från Stockholm till Hamburg. Daglig avgång från Stockholm C klockan 17.34, därefter gör tåget ett flertal stopp längs Södra stambanan. Det betyder att resenärer kan kliva ombord i exempelvis Norrköping, Linköping, Alvesta och Malmö. Tåget fortsätter därefter via Köpenhamn, Odense och når slutstationen Hamburg Altona vid 6.30-tiden följande morgon. Total restid är cirka 13 timmar. Enligt SJ är ankomsttiden vald för att skapa goda bytesmöjligheter för den som vill resa vidare till andra destinationer i Nord- och Centraleuropa. Nattåget från Hamburg avgår 21.55 och rullar in på Stockholms central 9.55.

Du kan välja mellan att resa i sittvagn (2:a klass), liggvagn för 4–6 personer (2:a klass), sovvagn för 1–2 personer (2:a klass) samt sovvagn för 1–3 personer (1:a klass).

Prissättningen är dynamisk, meddelar SJ. Det betyder att priserna varierar beroende på efterfrågan. När Företagaren undersöker bokningsläget under våren hittar vi sittplatsbiljetter runt 400 kronor enkel resa och sovplatser från 1 000 kronor. En resa i privat förstaklasskupé kräver en rejäl resebudget, pris från cirka 5 000 kronor enkel resa. 

Bra
Klimatsmart affärsresande till Europa.
Smidigt att tåget stannar vid flera stationer längs Södra stambanan.

Dåligt
Problem kan uppstå om förseningar leder till missade anslutningståg från Hamburg.

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.