För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Debatten är tröttsam, onyanserad och galen!

Debatten om vinstbegränsning i välfärden är tröttsam, onyanserad och galen! Vad människor i allmänhet inte förstår är att ett företag, vilket som helst, måste gå med vinst; för att överleva, kunna utvecklas och vara en trygg arbetsplats, säger Eva Högberg som driver Förskolan Talento AB i Falun.

Eva startade Förskolan Talento AB 2008; med två avdelningar, 36 barn och sex anställda. Hon ville starta en förskola och en arbetsplats där kvalitet råder och märks. Driva den bästa förskolan, med de bästa pedagogerna, med god arbetsmiljö och med rolig samt trygg verksamheten för barn och deras familjer. Driva en verksamhet som är tydlig, rak, öppen, välkomnande och där verksamheten utgår från läroplanen och styrdokument. Förskolan Talento växte snabbt och idag har de sex avdelningar, 100 barn och 30 anställda.

– Det känns inte bra att jag som företagare är misstänkliggjord av politiker och utgår från att jag ska göra ett stort vinstuttag på bekostnad av kvaliteten, fortsätter Eva Högberg.

– Det känns inte bra att jag som företagare är misstänkliggjord av politiker och utgår från att jag ska göra ett stort vinstuttag på bekostnad av kvaliteten, fortsätter Eva Högberg.

– När samma människor säger att de vill ha vinstförbud för barnens skola och även säger att de vill fortsätta välja skola för sitt barn, då har de inte förstått innebörden av ett vinsttak för välfärdsföretagen. Om mitt företag ett år får ett minusresultat måste vi ha ett sparat kapital för att inte gå i konkurs. Hyran och lönerna ska betalas varje månad året runt, säger Eva Högberg.

– Om välfärdsutredningens förslag blir verklighet kommer tyvärr flera av oss välfärdsföretag att försvinna och därmed kommer valfriheten att begränsas. Kommunerna kommer få ökade kostnader eftersom deras verksamheter alltid kostar mer och ofta går med minus. De människor som idag är nöjda med sin vårdcentral, förskola och skola där de valt enskild utförare, kommer förmodligen att bli av med valmöjligheten. Inga nya välfärdsföretag kommer att starta eftersom ingen startar ett företag utan vinstintresse, berättar Eva Högberg.

– Jag kommer inte längre kunna vara företagare utan får antingen driva förskolan vidare som om det vore mitt kall eller helt enkelt ge upp. Vinsttaket i siffror skulle betyda 7 000 kronor då jag satsat 100 000 kronor för att starta mitt aktiebolag. Men siffrorna är egentligen ointressanta, det intressanta är att välfärdsföretagen nu plötsligt ska styras av politiker som inte har en aning om hur. För mig är det enkelt; ett företag med god kvalitet brukar överleva, utvecklas och växa medan ett företag med dålig kvalitet brukar tappa kunder, få dålig ekonomi och förmodligen inte överleva, säger Eva Högberg.

– Vi är många som ”lever på skattepengar” men det är endast vården- och omsorgens företag som är målet för utredningen och det är vi som nu misstänkliggörs. Det finns många privata företag som fakturerar kommuner och landsting som till exempel byggföretag, anläggningsföretag, läkemedelsföretag och tolkbyråer. För att inte tala om att jag blir uppringd flera gånger i månaden av olika företag som arbetar med att försöka hitta praktikplatser till människor, alla med uppdrag av Arbetsförmedlingen, säger Eva Högberg.

– Låt oss företagare sköta vår verksamhet trots att vi är skattefinansierade. Gör vi stora vinster, så är det bara att gratulera oss och då kan kommuner och landsting ta lärdom av vår verksamhet!



– Låt oss företagare sköta vår verksamhet trots att vi är skattefinansierade. Gör vi stora vinster, så är det bara att gratulera oss och då kan kommuner och landsting ta lärdom av vår verksamhet!

Välfärdsföretagare är stora arbetsgivare som löser många av samhällets problem och behov. Vi har bevisligen goda resultat generellt sett vad gäller nöjdhet bland våra kunder, medarbetare och många av oss har kö, berättar Eva Högberg.

– Jag hade förmodligen aldrig vågat startat mitt företag om jag vetat vilket enormt ansvar som vilar på mina axlar. Jag har satsat pengar, mod, tid och mitt liv för att skapa det jag har idag; en verksamhet med fantastiska medarbetare och nöjda kunder. Jag vill fortsätta driva mitt företag med hög kvalitet, göra så bra vinst som möjligt och även kunna göra ett vinstuttag precis som alla andra företagare som gör ett bra jobb, avslutar Eva Högberg.

 



Eva Högberg

Ålder: 58 år
Företag: Förskolan Talento AB
Roll i företaget: VD, ägare, förskolechef
Plats: Falun
Startår: 2008
Omsättning: Cirka tretton miljoner kronor
Antal anställda: 30
Antal elever: 100

Hemsida: www.forskolantalento.se

 

 

 

 

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.