För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Artikeln är en annons
Foto: Shutterstock

Fem frågor som ger optimerad momshantering

Cecilia Smedfors är erfaren skatterådgivare och momsexpert på Grant Thornton. Hon hjälper dagligen företag att lösa komplexa momsfrågor. Något hon noterat är att många företag ser momsen enbart som en redovisningsfråga och inte som en strategisk fråga, därför kan det också bli kostsamt att göra fel.

– Det viktigaste företag kan göra nu i mer utmanande tider är såklart att identifiera och hantera företagets övergripande risker. I kartläggningen tycker jag att man ska ta med momsen. Har ditt företag rätt flöden och hantering? Ofta är moms en komplex fråga där många olika delar hänger samman och påverkar varandra, säger Cecilia Smedfors

För att guida företag till en optimal och hållbar momshantering tipsar hon om fem frågor du borde ställa dig. Ta hjälp av dem för att få koll på företagets flöden och rutiner.

Fem frågor att ställa sig för att optimera företagets moms:

  1. Är företagets momsrutiner anpassade efter branschen? Inom exempelvis både fastighets- och vårdbranschen finns många transaktioner som är undantagna från moms.

  2. Är momshanteringen anpassad efter bolagets verksamhet? Extra viktigt att tänka på vid blandad verksamhet där momsen riskerar att bli en kostnad.

  3. Är ledningen uppdaterade på lagändringar, förhandsbesked mm som kan påverka er momshantering? Det gäller att löpande hela tiden följa nya uttalanden från Skatteverket och rättsutvecklingen i stort.

  4. Planeras ett förvärv eller försäljning? Det kan vara extra viktigt att ha koll på momsflöden som en del av de skattemässiga effekterna.

  5. Säljer bolaget varor och tjänster över gränserna? Ta hänsyn till momsen innan nya strukturer och transaktionsflöden införs. Även vid olika slags förvärv av varor och tjänster från utlandet är det viktigt att känna till hur momsreglerna fungerar och påverkar affären. 

Momschecken – Få en snabb överblick över ditt bolags momsflöde

Grant Thornton erbjuder tjänsten Momschecken där momsexperter kartlägger ditt företags momsflöden. Experterna tar fram ett underlag och ringar in vilka områden som just ditt bolag kan förbättra. Du får samtidigt en överblick över vilka områden där allt är i ordning så att ni inte lägger tid på fel saker.

Läs mer om momschecken här. 

 

Det här är en artikel från Entreprenörstid

Entreprenörstid är en kunskapssida från Grant Thornton i samarbete med Företagarna.

Till kunskapssidan

 

 

Taggar
Annons

Prenumerera på juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.