För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Artikeln är en annons

5 vanliga sätt att använda företagslån

Pengarna är den tillgång som får en affärsverksamhet att antingen gå runt eller, om en brist på tillgången råder, i värsta fall gå i konkurs. Företagslån kan vara till hjälp vid såväl uppstarten av ett företag som i samband med att verksamheten växt ur sin kostym och behöver skalas upp. Det är dock viktigt att använda de lånade pengarna på ett smart och ansvarsfullt sätt.
Företagslån

I samarbete med Froda. 

Redan i samband med att du kommer på tanken att ansöka om ett företagslån finns det vissa saker som du bör ha i åtanke. Till att börja med är det fördelaktigt att fastställa exakt hur det eventuella tillflödet av pengar på företagskontot är tänkt att användas. Du bör även ha klart för dig hur lånet ska kunna betalas tillbaka. Utan en bra strategi för hur pengarna ska komma till användning är det nämligen svårt att maximera nyttan med dem. Nedan tipsar vi om fem vanliga sätt att att använda pengarna från ett företagslån.

1. Marknadsföring

För att ett företag ska kunna växa och öka sin omsättning är det viktigt att åstadkomma ett stadigt tillflöde av nya kunder samt behålla återkommande sådana. Marknadsföringen är därför en central del i verksamheten och kan ofta ses som företagets livsnerv. Oavsett om ett företag marknadsför sig via sociala medier, traditionella medier eller på något helt annat sätt, ger marknadsföring ofta en god avkastning på investeringen.

2. Finansiering av utrustning

Det är vanligt att mindre företag ansöker om lån för att finansiera större inköp i form av maskiner och annan slags utrustning.

3. Löpande kostnader

När man driver en affärsverksamhet är det av yttersta vikt att den dagliga verksamheten flyter på som den ska. Det är därför inte ovanligt att företag tecknar lån i syfte att kunna betala de löpande utgifter som är nödvändiga för att få företaget att gå runt.

Lyssna på Företagarpodden #296: Genvägar till en lyckad finansiering

4. Inköp av varor

Många företag väljer att spendera sina lånade pengar på inköp av varor. Detta gäller inte minst för låntagare verksamma inom detaljhandeln men även inom andra branscher. Att använda lånet till att köpa in varor är ofta ett utmärkt sätt att fylla på lagret, sätta nya produkter på prov eller hantera säsongsbetonade dippar i försäljningen.

5. Avbetalning av andra skulder

Att betala av lån och krediter med hög ränta genom att teckna ett företagslån med lägre ränta kan vara ett utmärkt sätt för mindre företag att sänka sina utgifter. Detta är ytterligare en vanlig anledning att man som företagare ansöker om ett lån.

Läs även: ”Smidigt företagslån löste vårt finansieringsbehov”

Det är, som nämnts ovan, viktigt att ha en tydlig plan för hur man ska spendera de pengar man som mindre företag lånar. Ett av de områden som har nämnts ovan kanske är det rätta för just ditt företag att investera i, eller så kanske ni är i behov av finansiering av en annan anledning. Oavsett vilket skälet till att ni ansöker om ett företagslån är, bör dock målsättningen vara att få ut så mycket som möjligt av pengarna.

Behöver ditt företag hjälp med finansiering?

Som medlem i Företagarna får du tillgång till finansiering som gör det enkelt att växa. Smidigt, prisvärt och framtaget för att passa dig och din vardag.

Med Froda får du tillgång till finansiering till lägre pris och bättre villkor - på en bråkdel av tiden och krånglet jämfört med den traditionella banken. Du kan när som helst lösa lånet kostnadsfritt eller utöka vid behov.

Läs om medlemserbjudandet
Taggar
Annons
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.