För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Smidigt företagslån löste vårt finansieringsbehov”

Det expansiva Jönköpingsföretaget Junet gick till banken för att ta ett företagslån. Men bankens erbjudande kändes inte attraktivt. Lösningen blev Företagarnas samarbete med Froda, en ny låneaktör som fokuserar på små och medelstora företag.
Publicerad 30 mar 2022
Mattias Lind fick hjälp att finansiera sitt företag genom Företagarnas förmånserbjudande. Foto: Mikael Göthage.

Mattias Lind driver företaget Junet tillsammans med två andra delägare. Företaget levererar bredband, tv, telefon och wifi-lösningar till både företag och privatpersoner. I början av året växte verksamheten rejält när de förvärvade ytterligare ett bolag – och verksamheten behövde extern finansiering för första gången sedan starten 2005.

Men mötet med banken resulterade inte riktigt i vad de tre entreprenörerna hade hoppats på.

Hur går affärerna?

– Tack, de går bra. Vi är precis inne i ett spännande expansionsskede där vi har förvärvat bolaget IP Sweden i Kungsbacka, säger Mattias Lind.

Hur löser ni företagets behov av finansiering?

– Vi har hittills finansierat vår verksamhet helt med hjälp av egna medel, men i samband med förvärvet behövde vi extern delfinansiering.

Vad gjorde ni?

– Vi gick till banken, men vi lyckades inte komma överens kring villkoren för krediten. Banken krävde borgen från samtliga delägare samt att vi skulle gå in med privata pengar. Vi kontaktade ytterligare en bank, men även där fick vi i princip samma besked. Jag upplevde, precis som många andra företagare, att det är svårt att få banklån för bolag som saknar fasta tillgångar.

Och vad blev lösningen?

– Vi upptäckte att Företagarna har ett samarbete med Froda. Jag registrerade en intresseanmälan online, och strax därefter ringde en handläggare från Froda upp för att diskutera vårt lånebehov. Den initiala kontakten följdes av ytterligare några mejl och telefonsamtal. Jag upplevde låneprocessen som smidig, och allt var klart inom några veckor.

Hur mycket behövde ni låna?

– 3 miljoner kronor.

Och hur ser villkoren ut?

– Det är ett investeringslån som förnyas var 12:e månad och vi får amortera lite i början och mer i slutet, det var så vi önskade. Vi är tre delägare i bolaget och samtliga har fått gå i borgen för lånet. Men till skillnad från banken så behöver vi inte gå in med privata pengar. Årsräntan är 7,25 procent, berättar Mattias Lind.

 

Fler nyheter från Företagarna