headphones newspaper video-player

Martin Andersson avslöjar: "Så gör vi för att främja företagsklimatet"

Martin Andersson är chef på näringslivs- och destinationskontoret som har bland annat i uppdrag att göra Varbergs kommun till en attraktiv plats att starta och driva företag på. Nu berättar han om strategierna och samarbetet med Företagarna.
Publicerad 7 jul 2021
Foto: Hidvi group

Hejsan Martin, vill du berätta för oss hur samarbetet ser ut mellan Varbergs kommun och Företagarna?

- Vi har en kontinuerlig dialog där det gemensamma målet är att det ska vara bra och enkelt att driva företag i Varberg. Ett exempel var när pandemin slog till och vi tillsammans snabbt anordnade möten för att bland annat kunna möta krögarföreningens frågor om olika restriktioner och rekommendationer.

Ni har även ett organiserat forum “Näringslivsdialogen” där ni samtalar med flera av kommunens näringslivsföreningar, inklusive Företagarna, berätta gärna mer om detta!

- Det stämmer! Näringslivsföreningarna möter kommunledningen och diskuterar olika frågor för näringslivets och kommunens bästa. Vi arrangerar också Varbergsgalan tillsammans där vi applåderar duktiga entreprenörer i Varberg, säger Martin och tillägger:

- I vårt  arbete med förbättrat företagsklimat har Företagarna Varberg varit med i både utbildningar och filmer där målgruppen har varit kommunala tjänstepersoner. Vidare är Företagarna med varje år på entreprenörskolan i Varberg och träffar nya entreprenörer. 

Erbjuder "Entreprenörskola"

Vad är det bästa med att starta företag i Varbergs kommun?

- Vi erbjuder ”Entreprenörskolan” om du har startat eller tänker starta företag och därtill erbjuds även olika möjligheter till nätverkande för att lära känna det lokala näringslivet. Närheten till mycket i Varberg nämns många gånger som en positiv kraft i företagandet. Det kan vara närhet till företagsvänner, kommunen men också närheten till Göteborg, Köpenhamn och närheten till en fantastisk livskvalitet i hela Varberg, menar Martin Andersson. 

Vad har Varbergs kommun för mål när det gäller just att bättra på företagsklimatet? 

- Vårt mål är att bli bättre för varje år. Det märks också i de olika mätningar som görs om företagsklimatet. Dels är det Svenskt Näringslivs företagsklimatmätning samt Sveriges kommuner och regioners mätning om företagsklimatet. Det finns andra mätningar som också pekar i den riktningen. Ett av kommunfullmäktiges fyra målområden är ”ett livskraftigt näringsliv”. Det är tydligt från kommunpolitiken att vi i hela kommunorganisationen ska fokusera på detta området. 

Gott företagsklimat i Varberg 

På tal om Svenskt Näringsliv, deras senaste mätningar av företagsklimatet inom kommunen visar att Varberg är på helt rätt väg, vad har du för tankar och åsikter om detta?

- Det känns bra att det går åt rätt håll, det är en medveten satsning från politik och förvaltning sedan flera år tillbaka. Vi behöver bli lite bättre hela tiden och framförallt hjälpa företagen att hitta den service som de söker hos kommunen, säger näringslivsdirektören och fortsätter:

- Likaså vara tydliga i vad man kan förvänta sig av kommunens serviceleveranser. Information och kommunikation är A och O. Samspelet mellan näringslivet och kommunen är avgörande för ett fortsatt gott företagsklimat. Öppenhet, enkelhet och dialog är viktiga ingredienser i samspelet.

Hur kan vi tillsammans göra det bättre för våra företagare och framtida företagare i kommunen?

- Att information från kommunen är enkel och tydlig och fortsätta anpassa den kommunala servicen till att göra den så näringslivsvänlig som möjligt. Och även genom att digitalisera servicen där det är möjligt. Hjälpa företagen att göra rätt, förenkla för företagarna i kontakten med kommunen och fortsätta att informera om ”Företagslotsen”. I ”Företagslotsen” har du som företagare möjlighet att få vägledning från berörda förvaltningar och ofta för du svar på alla frågor vid ett och samma tillfälle. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor