headphones newspaper video-player

Ave driver företag i två olika länder

"Svenskar tar mer tid på sig för att ta ett beslut, ester däremot agerar fort." Bra koll på kulturskillnader underlättar för företagaren Ave Rosenthal-Juhkam som är verksam både i Estland och Sverige.

SOMMARINTERVJUN

Hej Ave Rosenthal-Juhkam! Du är en av många prova-på medlemmar i Företagarna och driver översättningsbyrån Swesteng i både Estland och Sverige. 

Vad fick dig att starta eget? 

–  Jag är modig och utmaningar passar mig. Det kändes då en lämplig utmaning och så skapade jag mitt företag.

Vad är bäst med att vara företagare?

–  Det är verkligen utmärkt att jag som företagare kan styra min egen tid. När man sysslar med något man gillar och när jobb är inte bara jobb, då kan man även jobba övertid, för att jag gör det för min egen skull.

Du är verksam i både Sverige och Estland. Hur fungerar det att driva företag i två olika länder? 

–  Det fungerar fint eftersom jag känner till båda länderna och deras regelverk. Det är ju intressant att även om Estland och Sverige har bara 300 km emellan dem, är affärskulturerna ändå olika. Svenskar tar mer tid på sig för att ta ett beslut, ester däremot agerar fort. När man är verksam på två olika marknader är sådant bra att veta. Det är också en fördel för affären, eftersom man behöver kunna anpassa sig vid varje tillfälle.

Stöter du på några hinder?

–  Det alltid finns små hinder, men stora hinder ser jag inte. Det är alltid svårt som ny företagare, på båda marknader, men när man har skapat en bra början, då hittar man kunder och de blir stamkunder. Sedan fungerar det fint därefter.

Just nu är det många företag som jobbar med att dra nytta av den framväxande digitaliseringen. Är det ett område du satsar på?

–  Det sysslar vi med varje dag. Främst eftersom översättningstjänst är något som man beställer på nätet, via mej,  och vi inte ens träffar våra kunder i verkligheten.

Den som inte tar chansen, lyckas inte heller!

Vilka är de största utmaningarna i din bransch just nu?

– Våra kunder är för det mesta exportföretag som behöver översätta olika dokument till exportmarknadens språk. Maskinöversättningar är definitivt en utmaning eftersom det så småningom tar över översättarnas jobb. Sedan behöver vi ofta beskriva vårt jobb och varför det tar så mycket tid att översätta, samt att det inte är så billigt som man tror om man vill ha högsta kvalitet.

Vad är ditt bästa tips till andra som funderar på att starta eget?

–  Jag rekommenderar att man tar reda på vilka kunskaper man behöver för att skapa ett företag. Om du har en bra affärsidé, börja arbeta med den redan idag. Du har ingenting att förlora bara du är självsäker och vill göra skillnad. Den som inte tar chansen, lyckas inte heller!

 

Var med!

Vill du dela med dig av dina erfarenheter som företagare i en medlemsintervju? Mejla webb@foretagarna.se och berätta varför så kanske du kommer med nästa gång!

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD