För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Handelskrig, skilsmässa och virus – är du beredd?

Små och medelstora företag drabbas av problemen på världsmarknaden som nu späs på ytterligare av coronaviruset. Det sätter regeringens exportstrategi på prov, skriver Theresa Ryberg.
Theresa Ryberg, expert på handel och exportfrämjande på Företagarna.

Alla pratar om coronaviruset. Vi läser om börser som rasar, resor som avbokas och tillverkning i Kina som stannat upp. Men hur ser egentligen situationen ut för de små och medelstora företagen på den globala marknaden? Är det rädslan för ett virus som skapat all oreda vi ser? Nej, coronaviruset har visserligen haft avsevärd påverkan på världsekonomin, men det är flera faktorer i samverkan som bidragit till den kris vi upplever i dag.

USA och Kinas handelskrig

En viktig orsak till situationen är handelskriget mellan USA och Kina. Svenska företag brukar vara duktiga på att navigera på den internationella marknaden, men just nu är det många små och medelstora företag som upplever motvind. Vart tredje företag påverkas av handelskriget. Trots att fler i dag exporterar till USA än till Kina så är de svenska företagen mer exponerade i de kinesiska leverantörskedjorna. Det beror på att Kina drabbats hårdast av handelskriget och sett en nedgång i efterfrågan på den kinesiska marknaden.

Amerikansk protektionism

Sedan har vi Trump-administrationens protektionistiska handelspolitik. Ovissheten om framtida handelsrelationer mellan USA och EU påverkar de små och medelstora företagen. Hotet om tullar på bilexport slår hårt mot de redan sköra relationerna, trots nuvarande förhandlingsförsök om en så kallad ”Mini-Trade-Deal” mellan USA och EU för att undvika en krasch i den globala handeln. Det amerikanska presidentvalet i höst kan vända trenden, men ovissheten hämmar dynamiken. Världshandeln krymper för första gången sedan finanskrisen 2008, dock inte alls i samma utsträckning som då.

Brexit, från skilsmässa till vårdnadstvist

I Europa hanterar många företag nu ovissheten efter brexit. Det är de små och medelstora företagen som drabbas hårdast eftersom det är dyrt att förbereda sig för en sådan här stor förändring och att ta sig ut från en etablerad marknad.

London och Bryssel lyckades efter flera år av diskussioner och diplomati undvika en hård brexit, alltså ett utträde utan avtal. Skilsmässan är nu påskriven och bodelningen nästan avklarad. Nu återstår bara själva vårdnadstvisten. Hur kommer handelsrelationerna med EU se ut när Storbritannien på riktigt packat väskorna och flyttat ut? En avsiktsförklaring finns på plats, men tanken är att EU och Storbritannien nu ska förhandla fram ett handelsavtal på mindre än ett år, en process som vanligtvis tar fler år.

Coronaviruset spär på nedgången

Nu har alltså ytterligare ett globalt störningsmoment dykt upp på horisonten, coronaviruset eller Covid-19. Influensaviruset har visat sig vara en faktor som skakar om på världsmarknaden. Det har inte något att göra med varken handelskrig, den amerikanska presidenten eller brexit, men konsekvenserna av coronaviruset har spätt på befintliga nedåtgående trender och svagheter i världsekonomin.

När ekonomin är i gungning är det extra viktigt att det främjarsystem som stöttar små och medelstora företag i deras internationaliseringsarbete fungerar på ett optimalt sätt.

Med en ny exportstrategi på plats står regeringen nu inför den stora utmaningen att nå ut med anpassad hjälp till de små och medelstora företagen som i dag verkar på en komplex världsmarknad präglad av handelskrig, skilsmässa och virusoro.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.