För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Från det cyklande städföretaget till 150 medarbetare på sex orter

Mathias Eriksson började tillsammans med Andreas Gustafsson på Ekbergs Städ i mitten av 90-talet. I början handlade det mest om fönsterputs men genom åren har företaget växt till 150 medarbetare på sex orter med fullservice för golvvård, flytt- och byggstäd, fasadtvätt och industristädning. 

Mathias och hans kusin Andreas bestämde sig för att starta ett företag tillsammans för ungefär 25 år sedan. De hade ingen unik kunskap och inga pengar men mycket energi. Mathias hade haft en fotbollstränare som drev en fönsterputsfirma, så de ringde honom och erbjöd ett samarbete. Han hade då en anställd och mycket att göra så det passade bra även för honom. De drev sedan sina företag sida vid sida, gjorde reklamblad tillsammans, delade på personal och delade lokaler. Efter ett antal år bestämde de sig för att slå ihop sina verksamheter och driva ett företag tillsammans.

− Det som var avgörande för att vi kunde växa som företag var att vi vågade. Vi vågade att anta nya uppgifter och tackade aldrig nej till uppdrag. Avgörande var också att vi tidigt började anställa. Den förste anställde var Andreas bror som vi tog in som praktikant. Han är för övrigt kvar än idag 25 år senare. Vi har alltid vuxit och tycker om att växa så det tänker vi försöka att fortsätta med. Vi brukar säga att det ligger i vårt DNA att växa.

Kompetensförsörjning är en av företagets största utmaningar. Ekbergs städ håller just nu på att arbeta fram en digital akademi för introduktion och vidareutbildning av alla medarbetare. Förhoppningen är att den kommer att bidra till både stoltare medarbetare och större attraktionskraft för företaget som arbetsgivare.

− Det är ganska många som har fått sitt första jobb genom oss, både ungdomar och nyanlända. Jag brukar säga att vi erbjuder bästa tänkbara introduktionen till arbetslivet. Hos oss får du möjlighet att göra skillnad på riktigt, på ett påtagligt sätt arbeta för din lön, få se många olika miljöer och arbetsplatser samtidigt som du får lära dig saker du har nytta av hela livet.

RUT har påverkat företaget väldigt positivt. Idag utgör det nästa 40 procent av verksamheten. RUT har också gjort att vi blivit bättre som yrkesmänniskor. Feedbacken är både snabbare och mer tydlig från privatkunder vilket får oss upp på tå på ett positivt sätt, menar Mathias Eriksson.

Mathias har varit medlem i Företagarna i 7 år.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.