För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Lönerevision i tuffa tider

Publicerad 7 feb 2023
Med Företagarna Studios senaste program blir du förbered inför företagets lönerevision.

Titta på Företagarna Studio:  Lönerevision i tuffa tider. 

Stigande kostnader för företagen, sjunkande reallöner för de anställda. Det borgar för en lönerevision som riskerar att göra både arbetsgivare och arbetstagare rejält besvikna i vår.

Många företagare kommer behöva nya strategier, kunskaper och grepp för att ta sig igenom de högt ställda förväntningarna som finns och den ekonomiska verkligheten som råder i företaget. Till exempel visar Företagarnas undersökning Småföretagen och konjunkturläget att hela 28 procent anger att de inte har något utrymme alls för att höja lönerna.

I Företagarna Studios avsnitt Lönerevision i tuffa tider samtalar Företagarnas vd Günther Mårder med Lise-Lotte Argulander och Johan Grip, arbetsrätts- och arbetsmiljöexpert respektive chefsekonom på Företagarna, för att reda ut de viktigaste frågorna när det gäller lön, lönesättning och lönerevision.

Vad betyder det att reallönerna stigit väldigt mycket under de senaste årtiondena? Går det att skjuta på själva lönerevisionstillfället i år? Vad är märket? Måste den som har hängavtal följa kollektivavtalets kommande lönehöjning? Hur ska man tänka vad gäller generell och individuell lönesättning? Det är några av de frågor som samtalet besvarar.

Facken och arbetsgivarorganisationerna inom industrin som sätter det så kallade märket står just nu långt ifrån varandra och var avtalsrörelsen landar är högst oklart. Klart är i alla fall att det lönar sig att vara välinformerad.

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.