För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Mer nyheter om och för företagare - klicka här!
Artikeln är en annons
Foto: johner.se/Plattform

Deklarera rätt som företagare och spara tusenlappar under 2023

Snart är det dags att deklarera och det är bra att ha koll på vad du som företagare har rätt att göra avdrag för och vilka datum du ska lämna in inkomstdeklarationen till skatteverket. Genom att göra rätt kan du spara tusenlappar.

Pensionssparandet

Som företagare får du göra avdrag för pensionssparande som du betalat in till dig själv och dina anställda.  med 35 % av lönen, upp till 10 prisbasbelopp, max 486 000 kr (2023).

Ränteavdraget

Du kan göra ränteavdrag på dina lån. Det är 30 procent avdrag upp till 100 000 kr och därefter är avdraget 21 procent. Avdraget gäller per person.

Firmaförluster

Du kan göra avdrag om du har en enskild firma eller handelsbolag och det går dåligt för ditt bolag. Avdraget är max 100 000 kr per år och kan göras i högst fem år så länge som ditt företag är aktivt.

Friskvård

Friskvård är avdragsgillt för dig som har ett aktiebolag och är anställd i ditt eget aktiebolag. Du får göra avdrag på max 5 000 kronor per år. Detta gäller även för dina anställda.  Du har inte rätt till avdraget om du har en enskild firma.

Traktamente

Som egenföretagare har du rätt till skattefria traktamenten på 240 kronor skattefritt för dina tjänsteresor inom Sverige. Kravet är att du reser fem mil från din hemort och har en övernattning.

Aktieutdelning

Har du ett aktiebolag och går med vinst kan ta ut 20 procent av vinsten. Reglerna för utdelning kan skilja sig beroende på bolagets struktur. Kolla vad som gäller för dig.

Hemmakontoret

Har du enskild firma och använder en del av din bostad som ett arbetsrum i mer än 800 timmar per året har du rätt till att dra av 4 000 kr för en lägenhet och 2 000 kr för en villa.

Arbetar och driver företaget vidare efter 66 år

Från och med det år man fyller 66 år betalar man ungefär 10 % mindre skatt på lön vilket betyder att och arbetsgivaravgiften sänks från31,42 procent till 10,21 procent.

Kvitta vinster mot förluster

Sparar du i fonder och aktier i en värdepappersdepå och har sålt värdepapper med vinst och under samma år sålt värdepapper med förlust, kan du kvitta förlusten mot vinsten.

Deklarationsdatum för företag att ha koll på

Driver du enskild näringsverksamhet är sista dag för att lämna Inkomstdeklaration 1 och bilaga NE den 2 maj 2023. Driver du ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, förening eller en stiftelse är det företagets bokslutsdatum som påverkar vilken dag du senast ska lämna inkomstdeklarationen. Läs mer hos Skatteverket.se

Taggar
Annons
Riks Artikel

Prenumerera på juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.