
Så maxar du din pension som företagare 2023
Här är pensionsekonomens tio bästa tips:
1. Höj din allmänna pension
Det finns två olika pensionsavgifter som du behöver betala: dels en ålderspensionsavgift som motsvarar den avgift arbetsgivare betalar för en anställd, dels en allmän pensionsavgift som du får tillgodoräkna dig i och med att du betalar skatt på din lön eller ditt överskott. Dessa skatter och avgifter ger dig allmän pension. Annars kan du som är företagare aldrig få samma allmänna pension som om du vore anställd.
2. Ta ut smart lön och betala skatt
Ta ut en smart lön och avsätt pengar för pensionssparande som företagare med eget aktiebolag. Hitta balansen mellan utdelning, lön och pensionssparande! Om du kan, ta ut en ordentlig lön, helst minst upp till brytpunkten för statlig skatt som är på ca 51 100 kr/mån (2023). Det är viktigt eftersom både allmän pension och allmän sjukförsäkring baseras på lön eller överskott som du tar ut och skattar för.
3. Spara avdragsgillt
Som företagare kan du dra av upp till 35 % av lönen eller överskottet av din verksamhet genom ett avdragsgillt pensionssparande, dock max 10 prisbasbelopp (525 000 kr/år 2023). Läs mer här.
4. Säkerställ att du har tjänstepension
Tjänstepensionen är viktig då den utgör mellan 20–50 procent av den totala pensionen. Spara minst 4,5–6 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande. Om du inte vet hur mycket du kommer att tjäna under året kan du vänta till december med att göra insättningen. Har du en varierande inkomst kan det vara mest fördelaktigt att betala olika mycket olika år. Läs mer här.
5. Se över ditt försäkringsskydd
Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarigt sjuk eller drabbas av en allvarlig olycka. Se till att ha ett tjänstepensionspaket med ett bra försäkringsskydd i form av en sjukförsäkring som ersätter utebliven inkomst vid långtidssjukskrivning. Det kan vara avgörande för dig eller din familj om du inte kan jobba på grund av sjukdom under en längre period. Läs mer här.
6. Samla pensionen
Har du tidigare varit anställd, och haft flera olika arbetsgivare, kan det vara värt att försöka samla dina tjänstepensioner hos ett och samma pensionsbolag. Det gör att du får en bättre överblick över dina pengar och många gånger kan du också sänka dina avgifter. Läs mer här.
7. Optimera löneuttaget
Om du är ägare i ett fåmansbolag så är det lönen du tar ut nu som påverkar din möjlighet till lågbeskattad utdelning.
8. Hitta rätt sparform
Beroende på hur aktiv du vill vara i ditt sparande kan du välja mellan att låta någon annan, t ex ett försäkringsbolag ska sköta om ditt sparande eller sköta det mesta själv i en fondförsäkring. Det finns olika alternativ beroende på ditt intresse och riskvilja. Allt ifrån att försäkringsbolaget sköter hela placeringen åt dig till att du själv kan vara mer aktiv med ditt sparande.
9. Köpa ikapp pension
Om du inte har utnyttjat avdragsutrymme för pensionsavsättning fullt ut i slutet av året finns det möjlighet att ”köpa ikapp” extra pensionsavsättning genom ett så kallad kompletteringsregeln.
10. Ta hjälp av rådgivare
Handen på hjärtat: är du verkligen världens bästa rådgivare åt dig själv? Att ta hjälp av experter för att lägga pensionspusslet kan vara det smartaste du gör. Läs mer här.