headphones newspaper video-player

Här är frågorna företagare undrar över just nu

Frågor om uppsägning och korttidsarbete dominerar när företagare ringer till juristerna på Företagarnas rådgivning. Här är de vanligaste frågorna just nu.
Publicerad 1 jul 2020
Zarina Musa är jurist på Företagarnas juridiska rådgivning. Foto: Oskar Omne

Coronakrisen har satt prägel på det mesta denna vår och sommar. Hos Företagarnas rådgivning har det varit högt tryck med många medlemmar som ringt för att kostnadsfritt få hjälp av juristerna. Många av frågorna har handlat om krisen på olika sätt.

– Det märks att företagare är i behov av stöd och mycket handlar om att reda ut de olika krispaketen och hur stöden kan användas, säger Zarina Musa, en av juristerna på Företagarnas rådgivning. 

Informationstörst

Korttidsarbete och uppsägning är återkommande teman. Eftersom många av krisstöden kom till på kort tid har det krävts att rådgivarna snabbt uppdaterat sig på regelverken och tillämpningar, för att kunna förmedla rätt information vidare till företagarna som kontaktar rådgivningen. 

Förutom företagare med anställda är medlemmar med enskild firma en grupp som haft stor oro. Zarina Musa har pratat med företagare som menar att det "känns som att regeringen tänkt på alla förutom oss med enskild firma" när det kommer till de olika stöden som finns att få.

– De vet inte hur de ska klara sig utan kunder eller inkomst, berättar Zarina Musa.

Coronakrisen för egenföretagare och aktiebolag utan anställda

Vanligaste frågorna till rådgivningen just nu

 • Är det något särskilt jag bör tänka på i samband med uppsägning p.g.a. arbetsbrist?
 • Vad ska jag tänka på inför avstämningen för korttidsarbete?
 • Kan jag nyanställa fast jag uppbär stöd för korttidsarbete?
 • Om en anställd blir uppsagd under korttidsarbete. Ska denne ha lönesänkningen även under uppsägningstiden?
 • När man ska fastställa en turordningslista vid uppsägning, räknas alla anställda inom företaget eller är det bara de som jobbar på den driftsenheten?
 • Vi deltar i korttidsarbete. Kan jag ta in extrapersonal under sommarmånaderna när ordinarie personal går på semester?

Vad är korttidspermittering/korttidsarbete?

Vanligaste frågorna (vid sidan av coronakrisen)

 • Måste en anställd skriva på en skriftlig varning som denne får? Mer om anställning
 • Jag har fakturerat en kund och fakturan har förfallit till betalning. Kunden har inte betalat. När jag försöker få tag på kunden så svarar han inte. Vad ska jag göra?
 • Hur gör jag när vill säga upp en anställd?
 • Jag vill anställa personal och undrar lite över de olika anställningsformerna.
 • Min anställde är illojal och sköter inte sitt jobb, vad kan jag göra?
 • Jag har köpt en vara från en kund men det har varit problem med leveransen. Nu är jag inte längre intresserad av varan. Häva ett köp?
 • Jag är hantverkare och har utfört ett jobb åt en kund (privatperson) som vägrar betala då hen tycker att det är för dyrt och hen är inte heller nöjd. Vad kan jag göra om kunden inte är nöjd med arbetet?

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor