För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad säger företagarna om 3:12-förslaget?

Vad händer med möjligheterna att investera och anställa om 3:12-förslaget blir verklighet? Under hösten och vintern har många medlemmar hört av sig till oss på Företagarna för att berätta hur förslaget om nya 3:12-regler påverkar dem.
Per Carlsson, Rimaster

I Rimforsa söder om Linköping ligger huvudkontoret för Rimaster AB, ett företag som utvecklar och tillverkar bland annat kablage, elektronik och hytter för specialfordon. Huvudägare är Per Carlsson, som grundade företaget år 1982 tillsammans med sin bror.

- Från början sysslade vi med mekanik.  Nu gör så mycket mer, hela hytter som är färdiga att sättas på maskiner som används i gruvindustrin, till exempel.

 Med tiden har företaget vuxit och har nu strax över 800 anställda i sex länder, varav drygt 200 i Sverige.

-  I början var det stundtals väldigt torftigt. Min nya fina bil fick jag sälja för att kunna behålla huset. Lönen var näst intill obefintlig under ett par år. Samtidigt har det varit en rolig resa, det här att fundera – vad gör vi nu, sysslar vi med rätt saker? Det blir ett intensivt arbete på alla fronter. Målet jag satte upp som nystartad, om vad jag ville uppnå, har vi passerat många gånger om.

Fler företag borde få chansen att göra en liknande resa, anser Per Carlsson. Det verkar saknas en insikt från politiskt håll om att dagens småföretag kan vara morgondagens storföretag.

-  När vi var små var det ingen som brydde sig, ingen ville prata med oss.

 - Vi har haft kriser då och då. Först när vi blev fler än 50 och sedan 100 kom det frivilliga och ville hjälpa till. Det verkar vara roligare att vara med företag i framgång än att stötta dem som behöver det.

Ett bevis på den njugga inställningen är förslaget till nya 3:12-regler. Förslaget riskerar att drabba ägare till småföretag som behöver investera och anställa ny personal allra mest, tror Per Carlsson.

-  Det nuvarande förslaget slår helt fel med stora skattehöjningar för ägarledda småföretag. Det är ju småföretagen man behöver måna om för att de ska kunna växa och bli stora.

Helena Lundgren driver Hotell Forsen, med hotell-, konferens- och restaurangverksamhet intill Vindelälven i Vindeln.

- Jag köpte företaget tillsammans med två kompanjoner 2015 och förra året köpte jag ut dem.

Företaget är säsongsberoende med sex anställda på heltid, året om. Vid stora evenemang, konferenser och bröllop tar företaget in extrapersonal.

Just nu befinner sig hennes företag i ett uppbyggnadsskede. Men förslaget om nya 3:12-regler oroar. Det finns en klar risk att förutsättningarna för ytterligare investeringar och utveckling kommer att försämras, tror Helena Lundgren.

- Det är väl inte rimligt att jag som företagare alltid ska stå för all risk men om företaget blir lönsamt och jag tar utdelning, så ska jag beskattas hårdare. Sveriges politiker borde bli mer medvetna om vilken viktig roll småföretagen spelar för landets välstånd och utveckling, fortsätter hon.

Det kommer inte utan uppoffringar och kassaflödet i företaget går upp och ned. Helena Lundgren känner väl igen fenomenet att företagare får vara beredd att sänka lönen för att kunna betala anställda eller leverantörer.

Visst blir det långa dagar men än så länge är det värt insatsen. Det ökar självkänslan att se företaget växa och utvecklas. Men med ökade kostnader och sämre villkor är risken stor att hon kommer behöva jobba ännu mer själv istället för att anställa.

- Min egen arbetstid får bli dragspelet som gör att jag klarar det.  Redan nu händer det att jag jobbar arbetspass från klockan fem på morgonen till sen natt.

- Skattesmällar mot små och växande företag är det sista Sverige behöver. De flesta nya arbetstillfällen skapas idag bland just dessa företag, avslutar Helena Lundgren.

 

Ida Karlbom startade sitt första aktiebolag i april 2014,  för att förverkliga en idé om snygga regnjackor. Till en början drevs bolaget vid sidan av en vanlig anställning. Senare valde hon att bli egen företagare på heltid med två olika verksamheter, dels inom regnjacksverksamheten, dels inom public affairs.

Att starta företag är något helt annat än att vara anställd, påpekar Ida Karlbom. Det innebär betydligt högre risker och det är få som gör vinst direkt. 

- I början tog jag ibland inte ut någon lön alls. Det tog ett halvår, upp till ett år innan lönen blev regelbunden. 

Även nu är lönen som företagare klart lägre än den hon hade kunnat få som anställd. Det är det långa perspektivet som gör det mödan värt – möjligheten att vara med och bygga upp ett företag som är hållbart på sikt.

- Ibland hör man folk säga att det ska vara samma villkor och skattesatser för företagare och löntagare. Men det är inte alls samma sak att ha en anställning och själv ta ansvaret för din och andras försörjning. Om man vill att fler ska våga ta steget och förverkliga sina idéer måste det finnas goda incitament.Förslaget till nya skatteregler för fåmansföretag har fått Ida Karlbom att undra över hur regeringen ser på värdet av företagande.

- Det är ju inte bara det här företagsfientliga förslaget som läggs fram. Risken finns att det blir en farlig cocktail i fråga om tillväxt. Det är inte så att företagen tar risken att investera under vilka förhållanden som helst.

För att viljan att anställa ska öka måste det bli enklare och billigare, speciellt för enmansföretag som ska ta steget att anställa sin första medarbetare, anser Ida Karlbom.

- Om det stimulerades tror jag att många små företag skulle våga ta steget och det skulle kunna få enorma effekter, eftersom steget att anställa fler därefter är mindre.

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.