För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Pumppris och listpris – vad betalar du när du tankar?

Publicerad 21 mar 2022
Du kan få företagsrabatter på drivmedel. Men rabatt på vilket pris? Svaret handlar om att förstå skillnaden mellan pris vid pump och listpris.

Vid varje mack står det en skylt eller pylon som anger vad drivmedlet kostar där och då. Priserna har på sistone klättrat så högt att de blivit en het potatis i politiken. Men vad kostar egentligen en liter drivmedel? Svaret beror så klart på vad du tankar, men även var du gör det och om du gör det som privatperson eller som företag med rabatt.

Var du tankar

I Sverige råder fri prissättning. På samma sätt som en liter mjölk inte kostar lika mycket överallt finns det inte ett och samma pris för en liter diesel eller bensin. Mjölken är sannolikt dyrare i en liten servicebutik i fjällvärlden än vad den är på stormarknaden i stan. Om det ligger många mackar nära varandra är det också sannolikt att konkurrensen gör att priserna är lägre där än om det bara finns en mack på flera mils avstånd.

Företagsrabatter

Priset som varje station sätter själv är det som visas på skylten eller pylonen. Det kallas ibland för konsumentpris eller pumppris. Men de flesta drivmedelsföretag erbjuder olika slags rabatter. Företagare kan teckna avtal om rabatt på drivmedel. Rabatten utgår då inte från priset vid pump på varje station, utan från ett för drivmedelsföretaget gemensamt listpris.

Det viktiga att känna till är allts att en företagsrabatt dras från listpriset, inte från priset som står vid pump på en station. Det är därför som rabatten kan se olika stor ut, beroende på var man tankar. Listpriset kan ibland vara högre än pumppriset, men det kan också vara på samma nivå eller till och med lägre.

En annan viktig sak att känna till är att du som företagare alltid betalar det lägsta priset när du tankar. Skulle det pågå ett lokalt priskrig som gör att priset vid pump på stationen där du tankar är lägre än den rabatt du får enligt ditt företagsavtal så betalar du det lägsta priset.

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.