För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

10 unga företagare klara för final i Årets Unga Idé 2024

Publicerad 21 mar 2024
Efter deltävlingar i Stockholm, Östersund och Malmö är nu tio finalister utvalda för att pitcha sina affärsidéer inför en jury vid finalen i Göteborg den 30 maj.

En av dessa 10 finalister kommer att vinna ett stipendium från Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse till ett värde av 250 000 kronor. Här kan du läsa mer om deras innovativa och samhällsförbättrande affärsidéer.

Vill du delta på finalen? Anmäl dig här!

Finalister Årets Unga Idé 2024 

 

Northstat AB, Umeå  
Hugo Englund, 26, Anton Vernersson, 33 hugo-rund.png
De ger oss en effektivare och mer jämlik ambulanssjukvård. Över en miljon larm per år dirigeras till vägambulanser, bedömningsbilar och ambulanshelikoptrar. Bostadsort, ålder och kön påverkar hur länge patienterna får vänta. Företaget har skapat verktyg som – genom att analysera historiska data – kan visa och minska skillnader mellan olika patientgrupper, samtidigt som det kan förutsäga hur planerade förändringar påverka olika patientgrupper. Alltifrån bättre schemaläggning till smartare dirigering av resurserna blir vinsten. 
 

Cognes Medical Solutions AB, Stockholm
Sandra Challma, 35 sandra.png
De utvecklar ett skalbart screeningverktyg som använder maskininlärningsteknik för att identifiera digitala biomarkörer för demens i ett tidigt skede, en smartphone-baserad lösning för att expediera dagens tidskrävande och kostsamma diagnostiska processer.
 


Scholaro AB, Solna
  
Vendela Werkelin, 24, Henrik Tingström, 26  vendela.png
Sveriges första helomfattande och AI‐drivna stipendieplattform som automatiskt matchar studenter med studiestipendier. Scholaro grundades för att lösa det utbredda problemet med svårigheter att hitta och söka relevanta stipendier för studenter, samtidigt som företag har mycket svårt att locka till sig talanger. Affärsidén bygger på att erbjuda studenter en automatiserad stipendiecoachingstjänst, där de genom att fylla i ett enkelt formulär får en personligt genererad coaching över stipendier som matchar deras profil. 
 

Certainli AB, Stockholm
Alfred Samuelson, 32, Johan Rågmark, 31  alfred.png
De har skapat ett verktyg som automatiskt letar upp testcertifikat för elektriska och mekaniska komponenter som behövs vid certifiering av tekniska produkter. Vilket kapar tiden som behövs för att samla in nödvändig dokumentation från veckor till timmar, samtidigt som det underlättar för företag att följa regelverk: compliancerisker elimineras. Fick startskjuts via bolagsbyggarna Hidden Dreams som skapar techbolag som löser ”världens tråkigaste problem”. 
 

Akira Science AB, Stockholm
alvaro.pngÁlvaro Morales López, 29 

Medicinteknikbolag som utvecklar innovativa medicintekniska lösningar. Huvudfokus är att återskapa mjukvävnad hos en människa, särskilt vid bröstrekonstruktion efter att tumörer opererats bort. Företaget använder ett nytt, egenutvecklat material – akimed – som kan 3D-printas och som är biologiskt nedbrytbart i kroppen. Tekniken siktar på att ersätta permanenta silikonbaserade implantat. 

Rebaba AB, Stockholm
Paula Runsten, 25, Felix Kruse, 26
Teamet bakom Rebaba bpaula.pngygger om gamla elbilsbatterier till batterienergilager. Begagnade elbilsbatterier är en ny och snabbt växande tillgång som i dag slösas bort. I regel har ett elbilsbatteri 80 procent kapacitet kvar efter sitt första liv i bilen och skulle kunna användas i mer än tio år till, i nya applikationer. Företaget har utvecklat en teknik för att effektivt och med hög säkerhet industrialisera det återbruket. 

Norgald AB, Göteborg 
elin-rund.pngElin Sandahl, 31 
Har skapat en mjukvara som motverkar cyberattacker mot elnät. Modelleringsmjukvaran Elvira kan identifiera och analysera sårbarheter i viktig infrastruktur till exempel elnät, och därmed förhindra avbrott i samhällsviktiga funktioner. Genom att automatisera riskanalys och identifiera svagheter får beslutsförfattare en överblick och kan i realtid ta beslut om att skydda kritisk infrastruktur mot angrepp. Företagets första produkt lanseras under 2024. 

Mounid AB, Göteborg
Ida Näslund, 33 ida.pngTar fram en giftfri, biobaserad textilfärg av mikroalger – ”algbläck”– för textilindustrin som möjliggör helt cirkulära textila produkter, säker för natur och människa. Angry Camel, Malmö 

Bakr Jahhan, 30     
De habakr-rund-bakgrund.pngr tagit fram en energieffektiv och miljövänlig teknik för att utvinna protein från grödor med högt oljeinnehåll, till att börja med kikärtor. Visionen är att revolutionera livsmedelsindustrin med ett mångsidigt, miljövänligt och hälsomedvetet alternativ till äggbaserade produkter. Flavor-Boss,
Malmö 
Patricia Dianda, 32patricia-rund.png
Flavor‐Boss står för en banbrytande mobil mötesplats med afrokaribisk catering, foodtruck och eventkoncept som även fungerar som en visuell vitamininjektion. Grundarens energi och passion är unik och smittande.
 

 

Dessa 10 och många fler presenteras i tidningen Företagaren nr 3 2024 som utkommer den 23 maj och listar 103 innovativa affärsidéer från hela Sverige.

Vill du delta på finalen? Anmäl dig här!

 

Fler nyheter från Företagarna