För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Äggfritt när kikärtor är framtidens melodi

Publicerad 23 maj 2024
Adjö äggvita! Kikärtsprotein tar över jobbet – klimatsmart och utan att trigga allergi. Bioteknikföretaget Angry Camel styr upp råvaruskiftet. – Två av tre ägg som produceras i dag blir ingredienser i livsmedel, läkemedel och hälsoprodukter, säger Bakr Jahhan.
Bakr Jahhan har tagit fram en energieffektiv och miljövänlig teknik för att utvinna protein kikärtor.

Vi måste ta bolagsnamnet först – Angry Camel. Det fastnar!

– Min medgrundare Kotaiba Aal har doktorerat inom marknadsföring och vi ville ha något med en bra story, gärna med en koppling till våra rötter i Mellanöstern. Humor är också bra. Till slut blev det Angry Camel, vilket Kotaibas namn betyder på arabiska. Och det funkar, inga kunder eller samarbetspartners glömmer oss.

”Det funkar, inga kunder eller samarbetspartners glömmer oss”

Kikärtor har varit lite av en doldis i Europa?

– I världen är det en populär ingrediens men i Europa har intresset varit lite svalare. Men när alltmer växtbaserat protein utvecklats såg vi att kikärtsprotein kunde fylla en viktig funktion.

Här kommer ordet isolater in i bilden?

– Vi har tagit fram en energieffektiv och miljövänlig teknik för att utvinna protein från grödor med högt oljeinnehåll, till att börja med kikärtor. Även raps är intressant framöver. Vår metod för att ta fram så kallade isolater – ett slags proteinpulver – gör att vi kan serva olika producenter med en ingrediens som förhöjer andra växtbaserade proteiners smak och konsistens. Det kan göra veganska ostar ännu krämigare och ge oss bättre proteinpulver i sportflaskorna.

Du kom in i företagandet med praktisk kunskap från matindustrin?

– Jag har jobbat sju år inom livsmedels‐ och läkemedelsindustrin. Min resa började i Syrien, uppväxt i ett bondehushåll. Mamma och mormor hade stor kunskap om grödor och växter. Efter flykten från kriget kom jag till Tyskland och Sverige. Folk tänker inte att personer med en enkel bakgrund kan ge sig in i techbranschen. Men jag drömmer om att påverka globalt.

Sjukhus, äldreboenden, bagerier och barnmatstillverkare – många är nyfikna?

– Vi validerar produkten med flera stora aktörer som testar olika användning. En region vill exempelvis införa äggfria recept på sjukhus och äldreboenden.

Vilka är era drömkunder på sikt?

– Ägg är mångsidigt och det ska vi också vara. Vi går längre än att ersätta äggvita i mat. Framöver levererar vi ingredienser till allt ifrån läkemedel och kosmetika till bioteknikbranschen.

Tre snabba

Stoltast stund: När ett globalt företag kontaktade oss och var intresserade av vår produkt.

Utmaning: Att säkra tillräckliga investeringar för att skala upp vår innovation och verksamhet. Vi jobbar på att stänga en investeringsrunda på drygt 10 miljoner kronor.

Styrka i teamet: Jag är neuroavvikande som det ibland kallas. Jag ser detaljer och kan behålla fokus. Jag är inte så bra socialt men där kompletterar min medgrundare mig. Han är tvärtom väldigt utåtriktad med massa energi.

Fler nyheter från Företagarna