För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ett kvitto på onödig regelbörda

Publicerad 20 jan 2023
Det är dags för regeringen att göra slut på kvittokaoset, skriver Erik Östman i Svenska Dagbladet.

I svenska företags lokaler finns kilometervis av hyllor fulla av lagrade kvitton. Det beror på att bokföringslagen är hopplöst omodern. Det skriver Erik Östman, Företagarnas expert på regelförenkling, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.  

Kvittoredovisningen innebär att papperskvitton samlas in och överförs i digital form, samtidigt som originalen häftas ihop och sätts i en pärm där de sedan samlar damm ett antal år för att sedan kasseras utan att någon tittat på dem igen.

”Varje år beräknas detta gammalmodiga sätt att arbeta kosta Sveriges företagare nästan fyra miljarder kronor. Allt talar för att det snabbt måste åtgärdas, men i stället har frågan fastnat i lagstiftningslimbo”, konstaterar Erik Östman i artikeln.

Det finns sedan maj 2021 ett färdigförmulerat förslag på hur bokföringslagen kan förenklas och moderniseras. Fysisk dokumentation såsom kassakvitton skulle tillåtas att överföras till, och endast behöva sparas i, elektronisk form. Men inget har hänt. 

”Sverige måste få ett slut på den politiska oförmågan att få förändringar i regelverk till stånd, inte minst när det gäller att rulla tillbaka regler som blivit omoderna eller inte längre fyller ett syfte”, skriver han.

Företagarna uppmanar regeringen att förenklingarna av bokföringslagen snabbt blir verklighet.

Fler nyheter från Företagarna