headphones newspaper video-player

Lär känna Tomas Johansson, Bärgnings-Niklas, Årets Företagare på Tjörn

Tomas Johansson, VD på Bärgnings-Niklas, beskriver sig själv som riktigt enveten och som aldrig har tråkigt på jobbet. I maj blev han utsedd till Årets Företagare på Tjörn.
Publicerad 11 jun 2021

Berätta lite kort om företaget

− Vi bärgar och transporterar bilar, lastbilar, bussar, båtar och maskiner alla dygnets timmar, 365 dagar om året. Mamma och pappa tog över företaget -72. Jag har jobbat aktivt i företaget sen jag var 19 år och 2016 köpte jag det. Bolaget har växt de senaste åren och vi är verksamma från Tjörn till Skaraborg, Trestad och Bohuslän. Idag är vi 13 personer som jobbar i företaget.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt

− Medarbetarna är såklart en mycket stor del av detta! En annan viktig del som måste fungera i ett företag är fakturering och det administrativa, som min sambo sköter.

Vi är även sedan några år en fristående aktör, efter att tidigare tillhört en större bärgningsorganisation. Fördelen med att stå på egna ben är att vi kan ta nära beslut som passar våra förutsättningar bättre och ha en bättre lönsamhet.

Jag är även riktigt enveten med hur jag vill ha det, jag har jobbat hårt för företaget och har aldrig tråkigt på jobbet.

Vilken är din största styrka som företagare och ledare?

− Envis, det säger i alla fall mina barn, haha. Jag är oerhört målmedveten, har jag sagt något så ger jag mig aldrig tills jag nått dit. Det är användbart i yrket när jag till exempel har en långtradare som vält, blockerar vägen och med en last som ska räddas värd flera miljoner.

I mitt jobb behöver jag även vara psykolog, jag möter och måste förstå människor som är i chock.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare?

− Alldeles för snäll, tror jag de skulle säga. Jag har inte så hårda gränser, bara mina anställda gör som jag säger, haha. Jag använder mycket sunt förnuft och det vill jag även förmedla till mina anställda.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

− Fokus är fortsatt miljö. De senaste åren har vi bytt ut många bilar till miljöbilar. Jag tittar även på om jag skulle kunna bygga en elektrisk bärgningsbil. Det är ännu långt dit, men det vore en dröm att kunna göra det.

Motivering:

Som ett tydligt lok, eller förlåt bärgningsbil, tuffar Årets Företagare fram. I det fördolda räddare de vardagen för både företagare och privatpersoner som genom otur eller dåliga beslut hamnat på glid. Med ett tydligt fokus på kunden, relationer och kvalitet, har vår vinnare skapat ett unikt varumärke i en bransch som domineras av jättar.

Genom tydlig samverkan och långsiktig expansion har man skapat ett nät av möjligheter för sina kunder, långt utanför Sveriges gränser. Men vinnaren fokuserar inte bara på kunden – medarbetarna är minst lika viktiga och som ledare är han tydlig med viljan att skapa ett unikt team och utan dem finns inget företag. Ett företag som lyfts och hyllas långt utanför sin egen bransch på grund av sin yrkeskunskap, stolthet och innovationsförmåga!

 

Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor