För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets unga idé: Textil- och utbildningsföretagare vidare till final från Östersund

Publicerad 1 feb 2024
Under onsdagskvällen avgjordes den tredje delfinalen av Årets Unga Idé 2024. Till slut blev det MOUNID och Scholaro som säkrade finalplatser i Årets Unga Idé 2024. Den 30 maj har de chans att vinna 250 000 kronor vid finalen i Göteborg.
Kvällens finalister och juryn. Foto: Tim Malmborg.

Strax under hundra företagare, investerare och företagsfrämjare från myndigheter och offentlig sektor samlades i Länsförsäkringars lokal i centrala Östersund för att nätverka, dela kunskaper och ta del av kvällens pitcher.

Sju utvalda unga entreprenörer fick pitcha sina affärsidéer inför en jury bestående av framstående affärsänglar och företagsledare. Juryn bestod av Petra Örjegren (Stabilisator), Pontus Lund (Wellstreet), Linn Nilsson (Peak Innovation), Lars Ekström (Almi Invest), Ulrika Viklund (House Be), Elisabeth Thand Ringqvist (E14), Niclas Wijkström (BackingMinds) och Joakim Sjöstedt (Regionchef Företagarna).

− Nivån har varit hög och de var tufft att välja vilka som skulle få guldbiljetterna. Till sist valde vi att skicka två bolag till final som vi tror har stor potential att bidra till en hållbar utveckling av samhället, berättade juryns ordförande Petra Örjegren.

Eventet modererades av Malin Winberg och pitcherna leddes av Mattias Eriksson, innovationsrådgivare på Almi Mitt. Bland talarna fanns även Daniel Brånby, ägare av Woolpower, Jennie Lie Wickström från Midnattsbris och Johan Westberg från PRV.

De gick vidare till finalen:

ids272.jpg

Ida Näslund, MOUNID AB

MOUNID tar fram en giftfri, biobaserad textilfärg av mikroalger, ”Algbläck”, för textilindustrin som möjliggör helt cirkulära textila produkter, säker för natur och människa. 

Juryns motivering: En tydlig och innovativ lösning i en väldigt smutsig bransch av en entreprenör med modet att tidigt specialisera sig för att snabbt få ut en produkt på marknaden, en av våra guldbiljetter går till Ida Näslund, Mounid.

scholaro727.jpg

Vendela Werkelin och Henrik Tingström, Scholaro

Scholaro är Sveriges första helomfattande och AI‐drivna stipendieplattform som automatiskt matchar studenter med studiestipender. Scholaro grundades för att lösa det utbredda problemet med svårigheter att hitta och söka relevanta stipendier för studenter, samtidigt som företag har mycket svårt att locka till sig talanger. Affärsidén bygger på att erbjuda studenter en automatiserad stipendiecoachingstjänst, där de genom att fylla i ett enkelt formulär får en personligt genererad coaching över stipendier som matchar deras profil.

Juryns motivering: En affärsidé som löser ett problem som länge varit olöst, ett företag som tidigt identifierat sina kunder och ger människor med få resurser en möjlig klassresa, en av våra guldbiljetter går till Vendela Werkelin, Scholaro.

Grattis alla vinnare! 

Finalen går av stapeln i Göteborg den 30 maj. Läs mer och boka en plats här.

Fler nyheter från Företagarna