För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Tång är framtidens isoleringsmaterial”

Publicerad 15 nov 2023
Cirka 400 000 ton tång spolas upp längs Sveriges kust varje år. Örebroföretaget Alga Insulation – grundat av Janna Naser, vd, och William Khzouz – omvandlar tången till isolering för byggbranschen. Priser och utmärkelser haglar redan över 19-åringarna.
Janna Naser och William Khzouz hr grundat Alga Insulation. Foto: Samuel Steén.

Idén föddes på entreprenörseventet Emax?

– Ja, där får unga entreprenörer bland annat klomma på affärsidéer kopplade till FN:s klimatmål. Jag fastnade för kustkommuners utmaning med tång. Med på eventet fanns även representanter för byggbranschen. Jag frågade om ohållbara aspekter i dag och fastnade för isolering. Vår tångidé vann.

Innovationen växte vidare på skoltid?

– Jag och min vän William Khzouz startade ett UF-företag. Vi bad Havs- och vattenmyndigheten om mer statistik och kontaktade kommuner som berättade hur de hyr in företag för att sommarrensa stränder och sedan lägga tillbaka tången, vilket bidrar till övergödning. Vi blev Årets UF-företag i länet och topp 10 i landet, bland 12 000 företag. I somras omvandlade vi det till ett aktiebolag.

Det är inte självklart för alla att starta eget direkt efter studenten?

– Företagande har funnits som en röd tråd under gymnasietiden här på Thorén Business School. Och våra familjer är företagare – min pappa äger en butik och Williams har två pizzerior.

Ni har positiva signaler från lokala byggare?

– Vi har undersökt efterfrågan, bollat med många lokala företag och fått jättepositiv respons. Energipriserna ökar intresset för att isolera väl, samtidigt som hållbarhetskraven ökar.

Ni samarbetar med forskare på Göteborgs universitet?

– Vi ringde upp Kristina Appelqvist på Tjärnö marina laboratorium, som sedan dess har varit vår rådgivare kring det teoretiska med algerna.

I somras vann ni en halv miljon kronor?

– Vi fick stipendium från XO Foun-dation. Parallellt fick vi Familjen Spendrups stipendium, Egerydsstipendiet och vann innovationspriset Skapa-talang i vår region.

Vad händer härnäst?

– Pengarna vi vunnit går till att utveckla vår tillverkningsprocess och till certifiering av produkter. Parallellt jobbar jag extra på Startcentrum och arrangerar entreprenörsdagar för högstadieskolor.

När är er produkt ute?

– Inom två–tre år har vi en färdig produkt med typgodkännande. Sedan skalar vi upp, sannolikt med investerare. Målet är att ta in specialkompetens från byggbranschen också.

Fakta

Plats: Örebro.
Gör: Grundare av Alga Insulation som startade som UF-företag och som ombildats till AB. Representerar Örebro län i riksfinalen av innovationspriset Skapa-talang 9 november.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna