headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Regeringen satsar 125 miljarder på småföretag

I Sverige utgörs hela 99,4 procent av företagsbeståndet av småföretag. Tidigare kunde man läsa att en miljoner entreprenörer inte kan utnyttja de nya krisstöden som införts för att stötta näringslivet under coronapandemin, skev nyhetssajten Breakit. Idag går regering äntligen ut med att de satsar 125 miljarder på småföretag.
Publicerad 20 mar 2020

Det är bra att Almi nu får utökade möjligheter att komplettera affärsbankerna och möjliggöra lån till betydligt fler mindre företag med akuta likviditetsproblem. (OBS oklart just nu exakt hur Almi kommer att produktifiera detta, dvs hur lånen kommer se ut). Företagarna har efterfrågat helt eller delvis garanterade lån till mindre företag, gärna kombinerat med flexibilitet gällande amortering. Denna typ av lån (exempelvis Almis Tillväxtlån) har tidigare visat sig vara användbara och effektiva för just de mindre företagen.

Företagarna har fört fram att de 500 miljarder kronor som Riksbanken lånat ut gratis till kommersiella banker i många fall inte kommer att lånas ut till de mindre företagen som nu behöver dessa lån allra mest. Trots Riksbankens låneerbjudande på 500 miljarder ställer bankerna samma krav som vid ”ordinarie utlåning” om krav på säkerhet och lönsamhet. Det visad sig nämligen att de närmare 1 miljon svenska företag, där grundaren är den enda anställde, inte omfattas av reglerna (som låter anställda gå ner i arbetstid, men ändå behålla cirka 90 procent av lönen – läs mer om korttidspermittering här). Skriver nyhetssajten Breakit.

Regeringen satsar 125 miljarder på småföretag
Regeringen är klar med ännu ett krispaket till företagen

Staten utökar nu krediter och kreditgarantier till främst mindre företag.

Krispaketet består av tre delar.

  1. Statliga Almi Företagspartner får ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag.
  2. Statliga Svensk Exportkredits låneram utökas från 125 miljarder till 200 miljarder för lån till exportföretagen.
  3. Exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier utökas från 450 miljarder till 500 miljarder kronor. EKN förutser en ökad efterfrågan på kreditgarantier, likt under finanskrisen 2008. Taket läggs nu på samma nivå som då.

Företagarna Region Syd jobbar nu intensivt för att påverka dessa beslut och hitta lösningar för att rädda våra småföretag i Skåne & Blekinge. 

Tillsammans stöttar vi småföretagen på våra lokala orter. Här är utvalda berättelser och råd till dig som är företagare eller konsument. 

Corona – råd och stöd till företag

Kommunala åtgärder för företagen i coronakrisen

Bokningar uteblir och vad händer nu?

Medlemsföretag drabbas hårt av coronaviruset

Staffanstorp hjälper kommunens småföretagare

Medlemsföretag erbjuder handdesinfektionsmedel gratis

Ängelholms kommun hjälper det lokala näringslivet

Ronneby lanserar krispaket för näringslivet

Regeringen satsar 125 miljarder på småföretag

Företagarna Karlshamn kräver snabba åtgärder

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Tidningen Företagaren prisad

Företagarnas medlemstidning Tidningen Företagaren belönades med silver i Svenska Designpriset i kategorin personal- och medlemstidning.

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen