headphones newspaper video-player

”Ett jättekliv för digitaliseringen”

På onsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder Nyhetsmorgon för att prata om hur pandemin förändrar företagande och arbetsmarknaden.
Publicerad 24 feb 2021

Det har snart gått ett år sedan coronaviruset på allvar kopplade greppet om samhället och ställde det mesta på ända.

− Många företagare har upplevt sin största kris under sin företagarkarriär, sade Günther Mårder i Nyhetsmorgon.

Han passade även på att skicka en fråga vidare till finansminister Magdalena Andersson inför hennes deltagande i samma program, apropå att många företagare upplever frustration över trögheten i utbetalningen av utlovade krisstöd.

− Vilka åtgärder tänker finansministern göra för att pengarna ska nå fram?

Företagare ser möjligheter

Trots frustrationen i företagarleden är det många som blickar framåt. Samtalet i Nyhetsmorgon kretsade kring hur företagare föder nya idéer och anpassar sig till samhällsförändringar som snabbats på av pandemin.

− Den digitala mognaden har blivit större. På ett år har vi gjort en resa som annars skulle ha tagit två tre år, sade Günther Mårder.

Privatliv och arbetsliv

En påtaglig effekt av pandemin är att gränserna mellan arbetsmarknad och privatliv har suddats ut. Många företagare har varit oroliga för att hemarbete skulle slå mot produktivitet, men har i stället blivit positivt överraskade.

− Man ser att medarbetare klarar av att fokusera och leverera. Men många vittnar om att innovationsklimatet på företaget blivit lidande eftersom spontana kreativa möten inte blir av, sade Günther Mårder.

Börja omskolning

Förändringen har fört med sig nya sätt att förhålla sig till sin arbetsplats och sina kollegor som kommer att finnas kvar även efter restriktionerna hävts och ändrat andra beteenden, som hur vi handlar och styr vår konsumtion. Att analysera det är viktigt för alla.

− Hur kommer de förändrade beteendena att cementeras? Hur slår de mot det jag gör? Vad finns det för andra fenomen att ta fasta på? sade Günther Mårder.  

Nya branscher

Günther Mårder uppmanade alla att göra sin omvärldsanalys tillsammans med vänner.

− Vad är det för observationer ni gör i samhället, sade han och exemplifierade med hundar.

Många har skaffat hund under pandemin när man är hemma. Vad gör det i förlängningen? Det kommer att påverka behovet av hudpassning och många tjänster och varor. Det finns mängder av sådana observationer inom olika områden att göra och förhålla sig till.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor