podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Unga entreprenörer inspirerades på fullsatt sommarfest

Publicerad 27 jun 2022
Unga företagare tog del av inspirerande företagarberättelser och utbytte värdefulla erfarenheter på Företagarna Youngs sommarfest som arrangerades i Västerås i samarbete med M bilar.

Ett 40-tal unga företagare samlades för att mingla, bygga relationer och ta del av inspirerande företagarberättelser på Företagarna Youngs fullbokade sommarfest på häftiga Steam Hotel i Västerås. Tillställningen arrangerades i samarbete med M Bilar Group och bjöd på en somrig meny, svalkande dryck och många stimulerande samtal med företagare från alla möjliga branscher. På plats för att vidga sina nätverk och dela mig sig av sina erfarenheter fanns bland allt från techentreprenörer och fastighetsmäklare till prestationscoacher och dansföretagare.

Trubaduren Jocke Göransson lade grunden för en god mingelatmosfär genom stämningsfull musik och magikern Hans Lindström säkerställde att det blev en magisk kväll för alla närvarande.IMG_9020.JPEG
Magikern Hans Lindström skär upp en citron som visade sig innehålla en oskadd och signerad sedel som han tidigare kört genom en dokumentförstörare.

Amanda Svensson från Företagarna modererade kvällens scenprogram som bland annat innehöll berättelser från inspirerande företagare, handfasta tips för att ta sitt företagande till nästa nivå och information om vad Företagarna respektive M Bilar kan erbjuda företagare för att utveckla deras verksamhet.

"Vi har fler företagsidéer än vi har hjärnceller."

Först ut på scen var Årets Unga Företagare i Västmanland 2021, Keihan Darvishi och Attila Farkas. De fick utmärkelsen Årets Unga Företagare framförallt för det jobb de gjort i städföretaget Proffas. Keihan och Attila berättade bland annat hur viktig slumpen kan vara för ett framgångsrikt företag och att det därför är viktigt att inte ge upp utan att våga försöka igen om man inte lyckas genast.
- En viktig del i att Proffas blev så framgångsrikt var att vi erbjöd alla kunder som bokade flyttstädning hyra av en flyttlastbil utan extra kostnad. Lastbilen hade vi köpt för att erbjuda flyttjänster, men det visade sig att vi inte hade alla nödvändiga tillstånd för att erbjuda de tjänsterna, så att låna ut bilen till flyttstädkunderna var vårt sätt att göra det bästa av situationen, förklarade Keihan. Keihan och Attila berättade också att de nu tagit nästa steg på sin företagarresa, sålt Proffas och var i färd med att starta upp flera nya bolag.
- Vi har fler företagsidéer än vi har hjärnceller, sade Keihan och skrattade.

IMG_8986.JPEGLinnea Seidel, Årets Unga Företagare i Västmanlands län.

Även Årets Unga Företagare i Västmanland 2022, Linnea Seidel, intervjuades på scen. Hon var väldigt glad över att en enmansföretagare som hon vunnit utmärkelsen.
- Många tänker genast att en företagare måste ha massa anställda, den bilden tycker jag det är viktigt att ändra på. Det görs jättemycket arbete i enmansföretag och det behöver vi bli bättre på att synliggöra, sade Linnea.

Amanda intervjuade också Anders Jackson som tillsammans med Lasse Bergman driver Prison Islands och i förra veckan utsågs till Årets Företagare i Västmanland 2022. Även Anders tryckte på vikten av att våga försöka, misslyckas och våga försöka igen. Han berättade att han och Lasse lämnat trygga och välbetalda arbeten för att bli företagare 2004 men dragit på sig större skulder än företaget mäktade med att betala. Anders och Lasse återgick då till att bli anställda, betalade av företagets skulder, och satsade på nytt 2014. Anders fick frågan vad hans hustru sagt då han, efter att ha betalat av miljontals kronor i skulder efter det första företagarförsöket, berättade att han ville satsa på företagandet igen.
- Det samtalet lämpar sig inte för att återges i offentliga rum, skrattade Anders, men fyllde i att hustrun trots vissa reservationer varit hans främsta supporter.

Syskonen, skolföretagarna och Företagarna Young-ambassadörerna Diana och Alexander Vasiliou delade med sig av sina erfarenheter som unga företagare i en hårt reglerad bransch. De är Sveriges yngsta skolhuvudmän och Diana är Sveriges yngsta skolledare. De berättade bland annat att de tycker att svensk skola får oförtjänt mycket kritik i den offentliga debatten.
- Det finns absolut mycket som behöver förbättras inom skolan, och det jobbar vi med varje dag. Men svenska skolledare och lärare uträttar jättemycket bra varenda dag, och vi har helt fantastiska elever i svensk skola, menade Diana.

IMG_8998.JPEGFöretagarnas Amanda Svensson i samtal med Företagarna Young-ambassadörerna Diana och Alexander Vasiliou.

Skola och utbildning är ständigt en brännande politisk fråga, men Diana och Alexander menade trots det att den politiska risken med att bedriva företag inom skolvärlden är överdriven.
- Man ska inte glömma att vi haft friskolor i Sverige sedan långt innan friskolereformen. Ersättningsmodellerna inom skolan kan kanske komma att förändras lite grann åt ena eller andra hållet, men oavsett hur de ändras så kommer vi fortsätta att bedriva verksamhet och skapa jobb, sade Alexander.

Sist ut på scen var Sophia Eliases från Företagarna Västerås styrelse. Hon driver två skönhetssalonger och en webbshop i Västerås och verkar dessutom som UF-lärare. Sophia berättade om vad Företagarna inneburit för henne och vad hon hoppades att det skulle kunna innebära för fler företagare, samt tipsade om spännande aktiviteter som är på gång i Företagarna Västerås.

Fler nyheter från Företagarna