För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fängslande företagarduo från Västerås är Årets Företagare i Västmanland

Publicerad 23 jun 2022
Västeråsföretagarna Lasse Bergman och Anders Jackson utsågs under onsdagen till Årets Företagare i Västmanlands län 2022. De prisades för den samhällsnytta deras företagande skapar och för sitt engagemang för det lokala föreningslivet.
Anders Jackson, en av Årets Företagare i Västmanlands län 2022

Västeråsföretagarna Lasse Bergman och Anders Jackson utsågs under onsdagen till Årets Företagare i Västmanlands län 2022. De tog emot utmärkelsen från Företagarnas regionchef Thomas Byström och vikarierande landshövding Ulrica Gradin vid en ceremoni på Västerås slott. Lasse och Anders är företagarduon bakom det Västeråsbaserade upplevelseföretaget Prison Island som driver ett 60-tal Fångarna på fortet-inspirerade upplevelsecenter spridda i 12 länder.

- Det känns extremt ärofyllt. Jag är väldigt ödmjuk inför utmärkelsen men också väldigt glad. Det är ett bevis på att vi gör en del rätt och en fin bekräftelse för alla våra anställda, säger Anders som var på plats på slottet för att ta emot utmärkelsen.

Lasses och Anders företagarresa började 2004 då de startade det Fångarna på fortet-inspirerade upplevelsecentret Arosfortet i Västerås. Investeringskostnaderna blev emellertid snabbt större än vad duon räknat med och företagarduon återgick efter en tid till sina tidigare anställningar för att kunna betala av företagets lån. Lasse och Anders gav emellertid inte upp utan startade om och nysatsade 2014, då under namnet Prison Island. Denna gång satsade de även på att sprida konceptet och expandera via en franchisemodell. Redan året därpå öppnades de första anläggningarna utomlands, en i Finland och en i Nederländerna. Sedan dess har expansionen rullat på och företaget siktar nu på att ha 200 anläggningar i drift 2026. De två senaste åren har emellertid varit väldigt tuffa för bolaget.

- De senaste åren har vi i perioder haft så lite som 5 procent beläggning på vissa anläggningar. Men jag är väldigt stolt över att vi lyckats fortsätta växa och fortsätta utveckla besöksnäringen trots de motgångar och svårigheter pandemin inneburit, säger Anders, och berättar att företagandet för honom och Lasse inneburit ett viktigt självförverkligandeprojekt som inte i första hand varit ekonomiskt:
- Både jag och Lasse lämnade ganska höga och välbetalda positioner med mycket ansvar i stora företag för att satsa på något eget, där vi haft lite sämre betalt men där vi har mer kul på jobbet, större frihet och mer självbestämmande, förklarar han.

Juryn som utsåg Lasse och Anders till Årets Företagare i Västmanland bestod av Jonas Bergström (Årets Företagare i Västmanlands län 2021), Keihan Darvishi och Attila Farkas (Årets Unga Företagare i Västmanlands län 2021), Markus Brattfeldt (vd Ägarskolan), Thomas Byström (regionchef Företagarna Mälardalen), Kerstin Aviander (projektledare Företagarna Mälardalen) och Bengt Bengtsson (ordförande Företagarna Mälardalen).

Vid ceremonin på slottet prisades utöver Lasse och Anders även Salaföretagaren Linnea Seidel som Årets Unga Företagare i Västmanlands län 2022. Deras utmärkelser vid regionfinalen innebär att de nu kommer representera Västmanlands län vid Företagarnas stora riksfinal i oktober, där de har chans att ta hem utmärkelserna Årets Företagare respektive Årets Unga Företagare i Sverige.

Fler nyheter från Företagarna