podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Elpriset sätter press på parken

Publicerad 12 jan 2023
För Bergeforsparkens Camping och Stugby i Timrå var december månads elräkning tre gånger så hög som i fjol.
Sani Stakic på Bergeforsparkens Camping och Stugby i Sörberge känner av de höga elpriserna. Foto: Jenny Tell.

Sani Stakic driver Bergeforsparkens Camping och Stugby i Sörberge nära Indalsälvens mynning i Timrå. När han öppnade elräkningen för december var den tre gånger så hög som i fjol. Nu bävar han för vad nästa räkning kommer att landa på.

− Jag vet inte hur hög elräkningen för januari kommer att bli. Det går inte att veta som priserna ser ut nu, säger han.

Även om inte företag i de två nordliga elområdena drabbats av höga elpriser under lika lång tid som i södra Sverige menar Sani att det är viktigt att nyansera bilden, utan att ställa område mot område, eftersom företag i norr nu kämpar med lika höga elpriser som i söder.Sani Stakic_porträtt_rund.png

− Det går åt mycket energi här i Medelpad för att värma upp våra hus. Vi har 58 objekt som värms med el i parken, säger han.

"Många får svårt att betala"

I Bergeforsparken finns förutom campingplatser och stugor även ett poolområde, en restaurang och dansbana. Efter pandemin öppnade parken även ett aktivitetscenter med inomhus-äventyrsgolf, biljard, dart, bordtennis, airhockey och fotbollsspel för att ha fler året-runt-aktiviteter.

− Vi lockar både privatpersoner och företag. I december var det flera företagsgrupper som var hos oss och åt jultallrik och tävlade i vårt aktivitetscenter. Många tycker att det är roligare än ett traditionellt julbord, säger Sani. 

Likt andra i branschen är likväl sommaren högsäsong för Bergeforsparken. Det är då turisterna kommer och det är då det går att bygga upp en ekonomisk buffert i verksamheten. Det bekymrar därför Sani att han behöver ta mer av dem på grund av de höga elpriserna.

− Vi har ingen jättekassa att ta av, även om vi klarar oss, men det är många som nu måste försöka klura ut hur de ska kunna betala räkningarna. Jag tänker på alla dem, säger han.

Elsmockan träffar företag i hela landet. 

Regeringen får inte glömma företag i norr 

De höga priserna på både el och drivmedel gör dessutom att fler företag kan behöva välja enklare aktiviteter än att komma tillbaka som kunder till aktivitetscentret, befarar Sani. För att lätta på kostnadstrycket menar han att det är viktigt att regeringen kommer till skott med lindringar av de höga elpriserna – i hela landet.

− Det är ju ingen lösning att skjuta upp betalningar. Då tar man ju bara av intäkterna i högsäsong för att betala av skulder, säger han.

Företagarna Nyheter: Regeringen föreslår utökade skatteanstånd.

 

Fler nyheter från Företagarna