För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Luftreningsbolaget Adsorbi vinner Årets Unga Idé 2023

Publicerad 25 maj 2023
Grundarna Hanna Johansson och Kinga Grenda bakom Adsorbi mottar priset Årets Unga Idé 2023 och tilldelas ett stipendium på 250 000 kronor, från Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse.
Hanna Johansson intervjuas på scen tillsammans med kollegan Christian Löfvendahl. Kvällens moderator Malin Winberg intervjuar. Bläddra för att se fler bilder. Foto: Pao Duell.

Under torsdagskvällen fick de tio finalisterna från listan 103 unga idéer pitcha sina affärsidéer inför en jury bestående av affärsänglar och företagsledare på Hotel Jacy’s i centrala Göteborg. Stämningen var elektrisk då unga entreprenörer, inkubatorer, investerare och företagsfrämjare från hela Sverige samlades. Och det rådde knappast brist på inspirerande företagsberättelser och innovationskraft. 

 

Se film från kävllen ovan.


Trots knivskarp konkurrens kunde juryn till slut enas om en värdig vinnare:

Vinnarmotiveringen lyder: ”Med svensk forskning och ett klassiskt svenskt råmaterial har detta bolag möjlighet att skapa många arbetstillfällen och förbättra livskvalitén på global nivå

På kort tid har detta team tagit stora kliv för att revolutionera en bransch med en gigantisk marknad

Många av oss har redan haft möjlighet att andas renare tack vare det problem de löser och den produkt de skapat

Håll andan, vinnarna av Årets Unga Idé 2023 är Hanna Johansson och Kinga Grenda, Adsorbi”

Malin Kjällström, grundare av Gothenburg Teck Week, tillika jurymedlem, medger att det var svårt att välja ur det mycket starka startfältet men är samtidigt mycket nöjd med juryns slutgiltiga beslut.  

- De har visat potential extremt tidigt i sin bolagsresa. Dessutom har de snabbt rört sig ut på marknaden och vågat testa produkten mot kund. Och tagit sig an en utmaning som de redan har bevisat sig på, säger Malin Kjällström.

Adsorbi har drivit utvecklingsprojekt tillsammans med muséer i Göteborg och Stockholm och är snart redo att släppa en produkt för den internationella konstmarknaden – riktad mot museer, arkiv och konstsamlare.

 - Jag kollade på listan med övriga finalister och trodde inte att det fanns en chans att vi skulle vinna. Det här ger oss en otroligt stor motivation och energi att fortsätta arbeta och utveckla företaget även när det är tufft, säger en chockad och mycket glad Hanna Johansson, vd och medgrundare på Adsorbi.

Tävlingen Årets Unga Idé instiftades 2021 men i år är första gången som priset utökas med ett alldeles eget event och en rejäl prissumma på en kvarts miljon kronor. 

- Vi på Bengt Bengtsson SIBA-stiftelse och Företagarna är mycket glada att få tilldela årets pris till Hanna Johansson och Adsorbi. Och det känns särskilt roligt att få chans att hylla ungt entreprenörskap i stort med detta nya format - för det är verkligen Sveriges unga entreprenörer värda, säger Fabian Bengtsson, representant för stiftelsen och ordförande för Företagarna.

I höst arrangeras tre delfinaler av Årets Unga Idé inför nästa års prisutdelning.

jurybild737.jpg

I juryarbetet deltog Fabian Bengtsson, Günther Mårder, Malin Kjällström från Nordic Node, Pontus Lund från Wellstreet, Jessica Nauckhoff från Sätila Impact Investment, Fredrik Carlsson från Sönerna Carlsson Family Office, Patrik Sjöstrand från Almi Invest och Isabel Nilson från Spintop Ventures.

Vinnare_Årets_Unga_Ide_2023_6.jpg

Samtliga finalister hyllas på scen. Läs mer om de här.

Fler nyheter från Företagarna