podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stor potential med smidigare arbetskraftsinvandring

Publicerad 7 okt 2019
Företagaren Brazer Bozlak har hittat ett vinnande restaurangkoncept, men kompetensförsörjningen är en utmaning och erfarenheterna av arbetskraftsinvandring gör att han expanderar långsamt.
Företagaren Brazer Bozlak driver den snabbväxande restaurangkedjan Basta Urban Italian.

Många mindre företag som ser möjligheter att utöka verksamheten stöter på hinder när de ska anställa nya medarbetare. De hittar helt enkelt inte rätt personer som kan ta jobben. Svårigheten att finna lämplig arbetskraft är företagens i särklass största tillväxthinder. Ett sätt att tackla det är att använda arbetskraftsinvandring.

− Genom att vända sig till personer med rätt kvalifikationer som bor i länder utanför EU och EES-området går det att hitta nyckelpersonerna som gör att företagen kan växa. Sådana rekryteringar från tredje land är dock inte enkla. Bakom dem ligger en komplex process som företaget måste ta sig igenom innan en person får ett arbetstillstånd och kan resa till Sverige och börja jobba, säger Anna Libietis, arbetsmarknadsexpert på Företagarna.

Under 2018 bidrog arbetskraftsinvandringen med 34 miljarder kronor till Sveriges BNP och skatteintäkter till följd av arbetskraftsinvandrarnas arbete var 12 miljarder kronor. Men om det vore lättare att göra rätt skulle de siffrorna kunna vara betydligt större.

Administrativ börda och lång väntan

Företagaren Brazer Bozlak driver den snabbväxande restaurangkedjan Basta Urban Italian, som varit  finalister till Årets Företagare i Dalarna. Två år efter att den första restaurangen öppnade i Falun finns restauranger även i Borlänge och Gävle. De är välbesökta, uppskattade och har bra marginaler. Det hade inte varit möjligt att nå de resultaten utan att använda sig av personer som jobbar på arbetstillstånd.

− Vi har fyra personer anställda genom arbetskraftsinvandring i våra kök och de har alla nyckelroller. Men det är svårt att vara säker på att man följer alla regler till punkt och pricka så att ingen jobbar för mycket eller tar ut all semester på rätt sätt, så för oss är det inte aktuellt att ta in fler personer på arbetstillstånd nu trots att vi lätt skulle kunna anställa fler. Det blir tyvärr för krångligt, säger han.

Företagarna ser att komplexiteten i förfarandet kring arbetskraftsinvandring gör att vi riskerar se många företagare som resonerar på samma sätt som Brazer Bozlak. Dels för att själva tillståndsprocessen kan upplevas som tidsödande och administrativt krånglig, dels för att den som har arbetstillstånd och jobbar i Sverige kan utvisas om man som arbetsgivare gjort något oavsiktligt fel i lön, semester eller andra villkor. Företagarna har länge krävt att sådana så kallade kompetensutvisningarna måste stoppas.

− En enkel åtgärd vore att snarast möjligt inrätta servicecenter med uppdrag att ge information och rådgivning till såväl arbetstagare som arbetsgivare så att det bli lätt att göra rätt. Servicecenter skulle göra att småföretag ser det som attraktivt att ge sig in i processen att rekrytera utomeuropeiska medarbetare och att internationell kompetens ser det som attraktivt att välja att arbetskraftsinvandra till just Sverige, säger Anna Libietis.

Samarbetet mellan myndigheter lämnar även den en del i övrigt att önska, menar Brazer Bozlak

− Jag skulle önska en gemensam plattform mellan Migrationsverket och Skatteverket så att inregistreringen hos Skatteverket går smärtfritt när personerna som fått arbetstillstånd kommit till Sverige. I dag kan det ta flera månader för dem att få ett personnummer, samtidigt som våra personalliggare kräver fyra sista siffror för dem som jobbar. Det går att lösa provisoriskt på nätet, men det har blivit en hel del administrativt arbete med att återrapportera deras skatter när de har fått sina personnummer, säger han.

Basta Urban Italian skulle inte ha några problem att öppna fler restauranger i andra städer, men kompetensbristen gör att de inte hittar några kockar som kan eller vill jobba.

− Vi är ett italienskt casual dining koncept och fokuserar på att servera mat med genuin kvalitet. Därför utgör duktiga och arbetsflitiga kockar en väldigt stor del av en lyckad etablering för oss. Utan rätt folk kan vi inte hålla konsekvent kvalitet och det finns helt enkelt inte många kockar att anställa för tillfället. Vi skulle kunna skriva kontrakt på lokal nu, men vi måste expandera långsammare eftersom vi inte känner att vi mäktar med fler arbetstillståndsprocesser nu, säger Brazer

Fler nyheter från Företagarna