För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så vill politikerna i Berg stimulera växande företag och fler arbetstillfällen

Publicerad 15 aug 2022
Varmt, kallt eller mittemellan? Nu tar vi på Företagarna Berg tempen på våra politiker inför Valet den 11 september. Sju frågor med sju svar från fyra olika partier. I denna artikelserie kommer vi försöka reda ut vilket parti som vill vad för att skapa ett företagsvänligare klimat i vår kommun.

I del ett av denna artikelserie är ämnet Jobbskapare. Samtliga partier i kommunen har fått en inbjudan att svara, vi publicerar svaren från de som responderat.

4 av 5 jobb skapas av de små företagen

De små företagen har stått för 4 av 5 nya jobb under de senaste 30 åren, vilket varit helt avgörande för att skapa tillväxt i kommunerna. Det visar rapportserien Företagarfakta 2022 som Företagarna står bakom. Dessa företag bidrar med 111 miljoner årligen i skatteintäkter till kommunen och det finns 1621 jobb i de små företagen. Hur kommer ert parti att stimulera så att dessa företag kan fortsätta växa och skapa fler arbetstillfällen?

Vänsterpartiet vill lösa sjuklöneansvaret

Ett av Vänsterpartiets viktigaste förslag vad gäller små och medelstora företag är att de som har upp till tio anställda ska slippa betala 14 dagars sjuklön helt och hållet. Sjuklöneansvaret kan vara betungande för små företag och det måste lösas.

Centerpartiet: Vi vill öka tillgången på arbetskraft

Vi vill genom dialoger skapa goda förutsättningar att möta företagens förväntan på den kommunala servicen. Vi vill öka insatserna till Tillväxtavdelningen som ska stödja företagen till utveckling och tillväxt. Vi vill att det ska bli enklare att driva företag, bland annat genom flera e-tjänster, utbildningar och dialoger. En annan förutsättning för att företag ska kunna växa är ofta tillgången till arbetskraft. Inom vissa sektorer behöver kommunen jobba med utbildning och inom andra behöver vi attrahera utbildade människor att flytta till vår kommun.

Dialogen en grundsten för Socialdemokraterna

Vi kommer att fortsätta vårt arbete för att Bergs kommun ska vara en riktigt bra kommun att driva och utveckla sitt företag i. I en kommun med så stor andel egna företagare brukar vi säga att det är ”överlevnadsfråga”. För oss är dialog en grundsten så att vi med gemensamma krafter kan nå längre. Vi kommer att jobba för transparenta avgifter där det tydligt syns vad som ingår och att faktura kommer efter tjänsten man betalar för. Vi vill jobba för att, i de fall det behövs, hjälpa företag att göra rätt i till exempel tillståndsärenden i stället för att säga nej.

Moderaterna: Fem viktiga punkter

# Förenkla regelverket för kommunal tillståndsprövning.
# Sänkt skatt och minskad reduktionsplikt på drivmedel.
# Lägre arbetsgivaravgift för företag i glesbygd.
# Fler lärlingsutbildningar och utbildning i entreprenörskap i grundskolan.
# Kommunen ska förbättra dom kommunala upphandlingarna.

Imorgon publicerar vi del två av denna artikelserie där ämnet är Service och nyetableringar för företag i landsbygd.

Läs hela artikelserien:
Del 1 - Jobbskapare
Del 2 - Service på landsbygden
Del 3 - En lönsam och livskraftig kommun
Del 4 - En attraktiv kommun att leva, bo och verka i
Del 5 - Klimatförändringar och en grön omställning
Del 6 - En fungerande bostadsmarknad
Del 7 - Särskilda vallöften

Artikelserien är framtagen av Marcus Ståhl som är ledamot i Företagarna Berg, Marcus driver till vardags kommunikationsbyrån Fjällbyrån

Taggar
Fler nyheter från Företagarna