För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas nya vd och regionchef besökte Gävleborgs hängivna näringsliv

Publicerad 22 apr 2024
"Engagerade lokalföreningar och brinnande entreprenörsjälar genomsyrar Gävleborgs rika näringsliv". Så beskriver Företagarnas vd Benjamin Dousa besöket i regionen.

Nyligen gjorde Företagarnas vd Benjamin Dousa, tillsammans med Företagarnas nya regionchef Johan Södergren och regionsamordnare Maria Tunhult, en tvådagars turné i Gävleborg. En resa från Ljusdal ned till Gävle för att både möta Företagarnas lokalföreningar och företagare. 

Ljusdal: Regelkrångel och nätverkande

Turnén inleddes i Ljusdal med ett lunchevent på Camp Järvsö, där Företagarna Ljusdals ordförande Katarina Svender hälsade alla välkomna. En imponerande skara på 22 gäster deltog, bestående av företagare, representanter från näringslivet och Företagarna Ljusdals styrelse. Under lunchen utbyttes idéer och erfarenheter innan Benjamin Dousa tog ton och berörde den största utmaningen för företagarna i området - regelkrångel. Trots detta var stämningen positiv och dialogerna givande.

Företagarna Ljusdals önskelista till kommunen

Fr. v.: Johan Södergren, regionchef Företagarna Gävleborg, Katarina Svender, ordförande Företagarna Ljusdal och Benjamin Dousa, vd, Företagarna. 

- En stor utmaning vi ser både lokalt och nationellt är regelbördan som ställer till det för våra företagare, det är både tidskrävande men förhindrar också tillväxt, säger Benjamin. 

Efter lunchen följde en rundvandring på Camp Järvsö, som är en konferens-, tränings- och upplevelseanläggning med bland andra Carolina Klüft som engagerad delägare. På plats var vd:n Patrik Yderberg som delade med sig av Camps Järvsös företagshistoria. Turnén fortsatte sedan till Vildriket i Järvsö, där deltagarna fick uppleva anläggningen och dess djur samtidigt som de diskuterade nätverk för grön omställning och fick lyssna till vd:n Jens Larssons verksamhetsberättelse. 


Fr v.: Patrik Ydeberg, vd, Camp Järvsö, Benjamin Dousa och Jens Larsson, vd, Vildriket. 

Middag och nätverkande på Orbaden

På kvällen avnjöts en middag på anrika Orbaden tillsammans med representanter från Företagarna i Hudiksvall, Bollnäs och Söderhamn. Middagen präglades av fantastisk mat och inspirerande företagarhistorier.

- En mycket energigivande middag med otroliga berättelser från både våra lokalföreningar men också från Benjamin Dousa som delade med sig av några lite smått galna utmaningar som andra föreningar i Sverige stött på samt hur de jobbade för att hitta nya lösningar, säger Johan Södergren. 

Helene, Orbaden vill anställa fler ukrainska flyktingar


Benjamin Dousa hälsar välkomna till kvällens middagssittning. 

Bollnäs och Ockelbo: Affärsnätverk och historisk släktgård

Fredagen inleddes på CoWork i Bollnäs, där Företagarnas medlemmar fick möjlighet att presentera sina verksamheter inför ett engagerat affärsnätverk. Bland de som pitchade fanns företag som Pass-team, Humandata och soloföretagaren Madeleine Böhnke. Efter presentationerna följde en kortare rundvandring på CoWork.

Madeleines råd till företagare


Fr. v: Madeleine Böhnke demonstrerade pedagogiskt hur man kan se på en kund med olika glasögon samt vikten av kundvård. Göran Husman, grundare Humandata, pitchar sin verksamhet. 

Därefter begav sig delegationen till Ockelbo, där de besökte en historisk släktgård från 1500-talet, berättad av lokalföreningens ordförande Kjell Gunnarsson, som tillhör den 15:e generationen av gårdsägare. Besöket fortsatte sedan hos Freimans Padel, där den drivna entreprenören Pernilla Hållen driver en spännande företagsverksamhet.

Företagarna Ockelbo prisas för sin insats


Pernilla Hållen berättar om sin verksamhet och varför hon valde att satsa på en padelhall i Ockelbo mitt under den svenska "padel döden". 

Pernilla har gått emot den svenska Padel-döden som tack vare hennes engagemang går mot lönsamhet för att få det att hända i lilla Ockelbo. Det är verkligen företagare som henne som driver Sverige framåt och skapar jobb och välfärd, säger Dousa. 


Benjamin Dousa med dottern Freja tillsammans med Johan Södergren på ett företagsbesök hos Kjell Gunnarsson, ordförande Företagarna Ockelbo.

Avslutning i Gävle: Innovation och gemenskap

Turnén avslutades i Gävle med ett besök på DoSpace, följt av en middag på den italienska restaurangen Basta tillsammans med Företagarna Gävles styrelse.

- DoSpace representerar verkligen en bred palett av företagare, en väldigt inspirerande miljö att jobba i som verkligen gynnar de lite mindre företagen. Ett enkelt sätt att knyta nya kontakter på, berättar Johan. 

Under middagen fortsatte de givande samtalen om lokalt företagande och hur man framåt kan jobba för att skapa ett gott klimat.

- Gävles torghandel har verkligen varit en het potatis. Nyligen lämnade den sista fiskhandlaren Stortorget i Gävle på grund av motarbetning, vilket varit en stor förlust hela Gävle, säger Företagarna Gävles ordförande Birgit Elonen

Slut för fiskhandeln på torget? 

Fr. v:  Magnus Johansson, vice ordförande Gävle, Birgit Elonen, ordförande Gävle, Johan Södergren, Benjamin och Freja Dousa. 

Företagarnas turné i Gävleborg blev en framgångsrik resa genom småföretagares verklighet. Genom att lyssna på företagarnas behov och utmaningar samt att erbjuda stöd och uppmuntran, visade Företagarna sitt engagemang för det lokala näringslivet. 

- Det blev verkligen en mix av affärsnätverkande och företagsbesök. Jag vågar säga att gemenskapen banden oss alla deltagare emellan stärktes vilket förhoppningsvis kommer att bidra till en fortsatt positiv utveckling för regionen långsiktigt, säger Benjamin Dousa avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna