För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Slut för fiskhandeln på torget?

Publicerad 10 mar 2024
Tålamodet tryter för sista fiskhandlaren på Stortorget i Gävle. Vill kommunen ha 1800-tal ska de få 1800-tal, resonerar de och åkte till torget med häst och vagn.
Dennis Bergman säljer fisk som i gamla dagar i protest mot Gävle kommuns ordningsregler för torghandeln. I stället för att använda den moderna foodtrucken företaget investerat i blev det häst och vagn. På bilden syns shetlandsponnyn Dogge.

Stora torget i Gävle var i gamla tider en livlig plats för fiskhandel, men den lokala torghandeln har undan för undan förpassats ut i marginalerna. Fast som en fläkt från förr kom Dennis Bergman på Bergmans fisk till torget på fredagen med häst och vagn. Fisken sålde han på ett enkelt träbord från iskylda träbackar, fjärran från den moderna foodtruck med fiskdisk och kylrum som företaget häromåret investerat i.

– Vill Gävle kommun ha 1800-tal ska de få 1800-tal, säger han.

Läs även: Gävle kommun ser över torghandeln 

Protest mot bakåtsträvande regler

Bakom tilltaget ligger ingen nostalgi, utan ett starkt missnöje med regelverket som styr förutsättningarna för handeln på torget. Bergmans fisk har brottats i många ronder med Gävle kommuns ordningsföreskrifter för torghandeln.

– Det här är mitt sätt att protestera och göra uppror, säger Dennis Bergman i en kommentar till Gefle Dagblad.

I somras fick torghandlarna besked från kommunen om att de inte kunde hålla öppet i slutet av september på grund av att kommunen hyrt ut deras platser till en ambulerande internationell matmarknad. De som alltid står på torget skulle alltså inte vara med när det ska vara en stor torgmarknad i Gävle. Efter protester gav kommunen med sig.

– Gävle kommun säger att de jobbar för ett bättre företagsklimat, men i Svenskt Näringslivs rankning hamnar de på plats 266 av alla 290 kommuner i Sverige, säger Dennis Bergman.

Utträngd i periferin

Företagarna Nyheter berättade i fjol även hur Bergmans fisk häromåret gick med på att flytta sig till en tillfällig plats på torget delar av året för att ge plats åt en restaurang att kunna ha en uteservering. Plötsligt ändrades platsen till en med betydligt sämre läge och kommunen satte hänglås på elskåpet. Efter flera turer och inblandning av politikerna i samhällsbyggnadsnämnden löste sig problemet och Bergmans fisk kunde stå med sin foodtruck är de tidigare blivit lovade att få stå.

Många turer med kommunen

Bergmans fisk har även haft problem med kommunen kring själva foodtrucken. Ordningsföreskrifterna på torget medgav först inte parkering av motorfordon på försäljningsplatsen när det pågår försäljning. Efter flera politiska turer hittades en lösning, men den plats som Bergmans fisk stod på tillhörde tekniskt sett inte torgytan utan den angränsande gatan, så där gällde först inte dispensen. Det krävdes ännu mer turer innan den dispyten löstes.

– Vi fick söka polistillstånd och så var det dialog med politikerna i samhällsbyggnadsnämnden. Det slutade med att vi fick rätt och det var som vi sagt hela tiden, sade Dennis Bergman i en kommentar till Företagarna Nyheter i fjol.

Slutet för torghandeln?

Dennis Bergman har fått mycket stöd i kampen för att få stå på torget och sälja fisk och företaget har sedan en tid lånat en annan handlares plats, men där får inte foodtrucken stå eftersom den är för stor enligt ordningsföreskrifterna. Att stå på den plats som företaget tidigare haft men sagt upp är inget alternativ eftersom läget ligger utanför det naturliga stråket där folk rör sig över torget.

I nästa vecka ska Bergmans fisk ha ännu ett i raden av möten med kommunen för att försöka få samhällsbyggnadsnämnden och Livsmiljö Gävle att ändra sig.

– Nu kastar vi in handduken för gott på detta torg om inget annat bestäms på måndag när vi har möte med kommunen, säger Dennis Bergman.

Fler nyheter från Företagarna