podcast news play företagaren I media förmån faq

Så skyddar du ditt företag mot falska sedlar

Allt fler företagare och organisationer väljer att bli kontantfria. Baksidan av ett kontantfritt samhälle är att de som fortfarande tar emot kontanter lättare blir lurade när de tar emot falska sedlar.
Publicerad 9 aug 2021
Under sommaren har man sett en lavinartad ökning av falska sedlar inom handeln.

Under sommartid blir det allt vanligare att falska sedlar cirkulerar i butiker runt om Sverige, skrev Svensk Handel nyligen i ett pressutskick. En negativ trend som ökat i takt med att samhället nästintill blivit kontantfritt har regionchef Eva Cooper sagt i en tidigare intervju med NA.se:

-När den ordinarie personalen är på semester och många sommarjobbare är både unga och inte särskilt bekanta med kontanter är det självklart lättare att få ut falska sedlar i handeln.

Redan 2020 höjde Sveriges Riksbank ett varningens finger när man såg en lavinartad ökning av förfalskade 500-sedlar. 

Så undviker du att bli lurad på falska sedlar:

  • Undersök sedeln noggrant. De högre valörerna är försedda med ett säkerhetsband som har tre fönster. Vicka på sedeln så kan du i fönstren se små bilder som rör sig och växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona. På Sveriges Riksbank kan du läsa mer om dessa. 
  • Informera och gör din personal medveten om att det förekommer falska sedlar som cirkulerar inom handeln.
  • Avstå helt från att ta emot kontanter som du misstänker är förfalskade eftersom falska sedlar helt saknar värde får man ingen ersättning om man har tagit emot en falsk sedel.
  • Upplys kunden om varför du inte kan ta emot sedeln och uppmuntra denne till att göra en polisanmälan. 
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.