För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sommarbluffen som rövar småföretagare i länet på pengar

Publicerad 4 aug 2021
Allt fler företagare och organisationer väljer att bli kontantfria. Baksidan av ett kontaktfritt samhälle är att de som fortfarande tar emot kontanter lättare blir lurade när de tar emot falska sedlar.
Eva Cooper om varför falska sedlar ökat dramatiskt i länet.

Under sommartid blir det allt vanligare att falska sedlar cirkulerar i butiker runt om i länet. En negativ trend som ökat i takt med att samhället nästintill blivit kontantfritt, skriver NA.se.

-När den ordinarie personalen är på semester och många sommarjobbare är både unga och inte särskilt bekanta med kontanter är det självklart lättare att få ut falska sedlar i handeln., säger Eva Cooper, regionchef på Företagarna i Örebro län till Nerikes Allehanda. 

Ökad handel med falska sedlar

Riksbanken gick 2020 ut och varnade för den ökade handeln med falska sedlar. Man fann då att falska 500-lappar hade ökat lavinartat. En negativ trend som regionchef Eva Cooper är väl medveten om.

- Innan vi blir helt kontantfria inom handeln så är man sårbar för denna typ av brottslighet. Nyligen varnades det för falska femhundrakronorssedlar som upptäckts på flera platser i Sverige och även här i länet.

Småföretag på landsbygden mer utsatta

Eva Cooper menar vidare att ett annat problem kopplat till den minskade kontanthanteringen, är för de butiker som ligger i landsbygd och har svårt för att banka in sina pengar:

- De företag som sköter om värdetransporter kommer inte lika ofta till landsbygden vilket gör att man samlar på sig större mängder kontanter som i sin tur kan öka risken för exempelvis rån.

Fler nyheter från Företagarna