För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ekologisk köttproduktion hos Årets Unga Företagare i Lidköping

Publicerad 24 jan 2022
Martin Karlsson med sitt företag Läckö Kött & Entreprenad AB är Årets Unga Företagare i Lidköping.                                                                                              − När vi utvecklar och spanar på nya idéer har vi alltid miljö och hållbarhet i tanken, säger Martin.

Stort grattis till utmärkelsen Martin! Berätta lite om Läckö Kött & Entreprenad.

−Vi driver ekologisk produktion av köttdjur med egen gårdsbutik. Hela produktionen bedrivs ekologisk och är KRAV-godkänd. Kor och kalvar går med varandra hela året och betar flera naturängar och strandkanter på Kållandsö. Vi odlar allt foder (ensilage och spannmål) själva. Gårdsbutiken startades 2016 då vi enbart sålde köttlådor. Den har sedan byggts ut med mer butiksytor i olika etapper. Vilket innebär att vi numera styckar djuren själva och har ett bredare utbud på varor.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?  

− Jag tror det är att jag delvis vågar satsa där många andra kanske hade valt att bromsa. Sen när det kommer till gårdsbutiken tror jag det handlar mycket om att vi gjorde en rätt stor satsning med att utveckla butiken i rätt tid. Då många har börjat tänka mer på att handla lokalt och närproducerat. Med tanke på att vi följer hela kedjan från jord till bord så är detta något vi bidrar med.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i er verksamhet?  

− Vi driver allt ekologiskt och är KRAV-märkta, redan här har vi större krav på oss att arbeta utefter miljöaspekten. I butiken försöker vi ta vara på så mycket som möjligt från djuren för att minska spill. Vi kan också erbjuda studiebesök för att informera och lära andra om hur olika delar av lantbruket/gårdsbutiken fungerar. Från och med 2021 har vi även börjar leverera kött till Lidköpings kommun. När vi utvecklar och spanar på nya idéer har vi alltid miljö och hållbarhet i tanken.

Vilken är din största styrka som företagare?  

− Jag vet faktiskt inte vad mina största styrkor är. Kanske att jag brinner för det jag gör och att jag hela tiden vill förbättra mig.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare?   

− Som företagare, driftig som har det svårt att jobba i nuet utan alltid letar efter nya projekt att dra i gång. Som ledare får man nog fråga dem som hjälper mig…

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?
− Jag ser många utvecklingsmöjligheter i företaget. Det handlar egentligen om vilken väg man vill välja och hur man vill göra det. Kanske ett slakteri, vem vet.

Juryns motivering:

Årets unga företagare har med brinnande intresse från tidiga år haft en vision att lokalt kunna producera, kontrollera samt effektivisera hela kedjan med ekologiskt kravmärkt kött. Årets unga företagare har idag hela steget från lantbruk, boskapsskötsel, styckningsanläggning och butik och är en lokal leverantör till både konsument och kommun. Årets unga företagare är nytänkande inom lantbruk och är ett bevis att det går att kombinera kvalitet, effektivitet med hållbarhet genom att ha kontroll på hela processen från ”jord till bord”.

 

Fler nyheter från Företagarna