podcast news play företagaren I media förmån faq

Småföretagen bygger Ånge starkt

Det är riskfyllt att lägga alla ägg i en korg. Därför är det bra att jobbtillväxten sker i de små företagen.
Publicerad 9 dec 2021
Besök på Ånge Naprapati & Rehab för att prata om företagande i Ånge. Från vänster: Carina Jonasson, ordförande Företagarna Ånge, Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Västernorrland, Erik Lövgren, kommunalråd Ånge (S), Anders Mjärdsjö, oppositionsråd Ånge (M), Daniel Karlsson, ledamot Företagarna Ånge och Julia Appel, leg. naprapat och ägare av Ånge Naprapati & Rehab. Foto: Malin Sikström.

Dåliga nyheter får ofta större rubriker än goda. Det gäller inte minst på arbetsmarknaden. När Norrskog som sedan sammanslagningen med Norra skogsägarna blev Norra skog i förrfjol meddelade att sågen i Östavall skulle läggas ner var det ett hårt slag mot Ånge. Inga räddningsförslag hjälpte och 120 jobb försvann. Med dem försvann även en symbol för orten. Sågen har funnits sedan 1940-talet. Många såg nedläggningen i ljuset av stora varsel i angränsande Sundsvall: det gick utför.

Lösningen på mysteriet

Bortom de stora rubrikerna och dystra minerna hände däremot andra saker. Ånge upplever inflyttning och arbetslösheten har inte ökat. Företag startas och anställer. Det finns en framtidstro och en stolthet över bygden. Joakim Sjöstedt rund 15opx.png

− Jag har träffat många som ser det som ett mysterium att inte fler är arbetslösa. Var tar människor vägen, undrar de. Jag brukar säga att de är våra medlemmar, säger Företagarnas regionchef Joakim Sjöstedt.

Goda nyheter i det tysta

Det finns drygt 1 500 jobb i småföretagen i Ånge kommun. Nästan var tredje skattekrona till kommunen kommer från småföretagen och deras anställda; 136 miljoner kronor.

− Om ett företag anställer 50 personer blir det garanterat en nyhet, men om femtio företag anställer varsin person sker det i det tysta, säger Joakim Sjöstedt.

Ett företag som kunde nyanställa efter nedläggningen av sågen är MD:s grävtjänst i Fränsta. Nyligen gjorde Företagarna i Ånge ett besök där tillsammans med företrädare för Ånge kommun för att visa vilken betydelse de mindre företagen har för samhället.

Även inflyttning till kommunen bidrar till företagande. I ett annat företagsbesök lyssnade företrädarna för kommunen på Julia Appel som flyttat till Ånge från Stockholm och startat Ånge Naprapati & Rehab.                                                                                         

 

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.