podcast news play företagaren I media förmån faq

Julia bytte Stockholmsjobbet mot eget företag i Ånge

Tack vare att Julia Appel och hennes familj flyttat till Ånge finns det nu en nyöppnad naprapatklinik i Ånge som snabbt blivit fullbokad.
Publicerad 9 dec 2021
Julia Appel har öppnat egen naprapatklinik i Ånge. Foto: Malin Sikström.

När Julia Appel och Dean Fink fick barn för tre år sedan började de söka sig bort från lägenhetslivet i Stockholm. Julia är född stockholmare men har släkt i Ånge och Dean kommer från Queensland i Australien. I början av året bestämde de sig för att flytta efter att ha hittat det hus de letat efter i Ånge. Flyttlasset gick i våras och i somras startade Julia en egen naprapatklinik i anslutning till ett gym. Hon är legitimerad naprapat.

Det är ett rejält steg från att vara anställd på ett stort företag i Stockholm och bo i staden till att starta egen klinik i Ånge, men det märks att det är ett beslut som har mognat fram. Dean har tyckt om Ånge ända sedan han besökte orten för första gången tillsammans med Julia.

Mera tid till att andas

I stället för en timmes färd till jobbet i Stockholm är det en promenad på några minuter från kliniken och huset som paret är i full färd med att renovera samtidigt som Dean utbildar sig till it-tekniker.

− I Ånge kan man andas och landa, säger Julia.

För Julia är det bästa med att vara företagare möjligheten att styra över sin egen tid. I stället för att jobba från åtta på morgonen till fem på eftermiddagen kan hon vara flexibel. De korta avstånden underlättar också livspusslet för småbarnsföräldrarna.

Med det sagt blir det även en del kvällsarbete med administration, även om hon avsatt en arbetsdag i veckan åt de arbetsuppgifterna.

− Alla regler kring företagande var inget som vi lärde oss på naprapatutbildningen, säger hon.

Fullbokad klinik

Det var nervöst att komma utifrån och starta företag, men Julia har känt sig välkommen i Ånge. Kliniken har varit fullbokad från första dagen och kunderna har hittat dit genom att nyheten spritt sig från mun till mun. De allra flesta kunderna är privatpersoner, men Julia hoppas att kunna få fler företagskunder i framtiden.

− Folk är väldigt förstående och det är aldrig ett problem att boka om en behandlingstid om jag till exempel måste vabba. Jag upplever det som väldigt annorlunda jämfört med hur det var att jobba i Stockholm, säger Julia.

Naprapatkliniken drivs som en enskild firma eftersom det var i en formen som det gick snabbast att komma igång med verksamheten. Hon driver den med bred inriktning inom naprapatin men tycker att det är extra kul att jobba med idrottsskador.

Nyföretagande är positivt

Om verksamheten utvecklas lika positivt som den gjort hittills kan Julia tänka sig att anställa någon i framtiden. Kanske ytterligare en naprapat för att ha en kollega.

I början av december gjorde Företagarna i Ånge ett besök på Ånge Naprapati & Rehab tillsammans med företrädare för kommunen.

− Vi vill visa våra politiker och tjänstemän viken kraft det finns i det lokala småföretagandet och hur viktigt det är att främja det, säger Företagarnas ordförande i Ånge, Carina Jonasson.

På träffen kunde Julia berätta att hon haft bra hjälp av Näringslivskontoret i Ånge innan flytten gick och hon startade företaget.

− Vi är glada och tacksamma över människor som både flyttar till Ånge och skapar jobb här, säger Ånges kommunalråd Erik Lövgren (S).

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.