podcast news play företagaren I media förmån faq

Ångeföretagarna som gräver där de står

Vi vill fortsätta skapa tillväxt i kommunen, säger Ångeföretagarna Marcus Dahlberg och Susanne Eriksson som ser positivt på kommunens framtid.
Publicerad 9 dec 2021
Susanne Eriksson är en av ägarna till MD Grävtjänst AB i Ånge. Foto: Malin Sikström.

För tjugo år sedan startade Marcus Dahlberg i Fränsta en enskild firma och jobbade med anläggningsarbeten och som underentreprenör på stenkrossen. Maskinparken bestod av en grävmaskin och en hjullastare. Sedan dess har mycket hänt. I dag driver han och Susanne Eriksson tillsammans med den nya delägaren Mathias Stuifbergen företaget MD:s Grävtjänst AB. De bilade företaget 2019 och arbetar med både entreprenad och transport, till största delen i Ånge kommun. Maskinparken har växt till att omfatta flera lastbilar, hjullastare, hjulgrävare och bandgrävare. Under högsäsong sysselsätter de 32 personer. Vintertid är personalstyrkan 23 personer.

Företaget växer och nyanställer

För Marcus och Susanne är det viktigt att hålla ihop personalgruppen och se till att alla mår bra.  Därför vill de fortsätta att expandera verksamheten genom att anställa personal, även om de även arbetar med egenföretagare. Att växa ser de inte som något problem. Uppdrag finns. Kunderna är både företag, privatpersoner, regionen och kommunerna i närheten.

Som företagare brinner de båda för bygden och vill gärna visa att det finns jobb att få. När den stora sågen i Östavall varslade ett hundratal arbetstillfällen och lade ner verksamheten kunde många hitta nya jobb i mindre företag. En person började jobba på MD:s Grävtjänst AB. Företaget tar även emot ett par gymnasielever varje år som får göra praktik.

− Vi har låg personalomsättning, vilket vi ser som ett gott tecken. Det gäller att ta sitt ansvar som arbetsgivare och då är det roligt att kunna erbjuda elever praktikplats. Det är extra roligt att kunna anställa dem sedan eftersom det är unga och nyfikna personer som vill fortsätta att utvecklas, säger Susanne Eriksson.

Tvätthall senaste tillskottet

I början av december tog Företagarna i Ånge med sig företrädare för Ånge kommun och gjorde ett företagsbesök på MD:s Grävtjänst AB. Då gav bland annat möjlighet att titta på det senaste tillskottet i verksamheten, en 13 meter bred och 36 meter lång tvätthall som även innehåller en del där man kan hyra in sig för att tina upp maskiner, göra reparationer och liknande.  

− Vi köpte marken för några år sedan för att ha en extraplätt att ställa maskiner på, men sedan såg vi potentialen och har investerat ungefär fyra miljoner kronor i hallen, säger Marcus Dahlberg.

Tvätthallen har inte passerat obemärkt. Responsen har varit mycket positiv från samhället. Nu hoppas man på att det ska gå att få en bredare in- och utfart till tvätthallen i framtiden, för att underlätta tillgängligheten.

Företagare är viktiga för kommunen

En av dem som var med på företagsbesöket är Ånges kommunalråd Erik Lövgren (S). Han tycker att det är viktigt att satsa på det lokala företagsklimatet.

− Det är viktigt att dessa företagare finns i Ånge, personer som ser möjligheter och fångar upp och anställer personer. Byggkranar ska stå som spön i backen i Ånge kommun, säger han.

MD Gräv.jpg

Från vänster: Daniel Karlsson, ledamot Företagarna Ånge, Carina Jonasson, ordförande Företagarna Ånge, Anders Mjärdsjö, oppositionsråd Ånge (M), Susanne Eriksson, delägare MD:s Grävtjänst, Erik Lövgren, kommunalråd Ånge (S), Mattias Robertsson Bly, kommunchef Ånge och Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Västernorrland. Foto: Malin Sikström.

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.