podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagen står för välfärdsnotan i Värmland

Publicerad 20 apr 2023
Det är de små företagen som driver Värmland framåt på många sätt. De små företagen är välfärdsskaparna i länet.

Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2023 visar klart och tydligt hur stor småföretagens betydelse för kommunernas skatteintäkter faktiskt är. I Värmland står mindre företag med under 50 anställda för 28 procent av skattekronorna. Det kan jämföras med de större företagen som står för 17 procent.

De små företagen står för 28 procent av skattekronorna

I Årjäng, Sunne, Torsby, Eda och Kil står småföretagen, och deras anställda, för den största biten i den kommunala skatteintäktstårtan.

- När vi på Företagarna släpper rapporten Välfärdsskaparna brukar vi bjuda på tårtor där vi låter varje tårta symbolisera hur stor del av skattepengarna som kommer från olika samhällssektorer. Bitarna äts med god aptit, men liksom våra tårtkalas tas ofta skattepengarna från Sveriges småföretag för givet, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper

Eva lyfter vikten av att vårda småföretagen, inte minst efter år av pandemi och en stundande lågkonjuktur. Företagarna vill se makthavarna skrida till verket genom bland annat en minskad regelbörda och sänkta arbetsgivaravgifter, för dejobb som skapas i småföretag genererar inte bara lön till anställda utan ger också avkastning till allmänheten via den kommunala inkomstskatten:

- Skatteintäkter som bland annat används till att bygga och underhålla allt från gator, vägar och parker, till idrottsanläggningar, skolor och biblioteket, säger Cooper. 

Vill se en företagarvänlig politik

Under de senaste 30 åren har fyra av fem jobb skapats i mindre företag. En stor majoritet av de mindre företagen är ägarledda företag där ägaren både styr och arbetar i företaget.

- I samma andetag som en politiker i valrörelsen utlovar satsningar på vård, skola och omsorg vill Företagarna höra tydliga vallöften om hur villkoren för företagen ska förbättras, säger Eva Cooper avslutningsvis. 

Läs hela rapporten här! 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna