podcast news play företagaren I media förmån faq

14 miljoner till Värmland för att förhindra generation pandemi

Många värmländska ungdomar har i dag till följd av pandemin gått miste om praktik och arbetstillfällen, och risken finns att vi i framtiden kommer tvingas prata om flera förlorade årskullar. I ett unikt samarbete mellan nio Värmlandskommuner och Företagarna Värmland, drivs nu projektet Värmland ReAct där företagare öppnar dörrar för framtidens arbetskraft in på jobbmarknaden.
Publicerad 28 feb 2022

- När vi hittar en matchning kommer vi att vid behov även kunna erbjuda kortare utbildningsinsatser som skräddarsys och utrustar ungdomen med kunskap och möjlighet till framtida anställning, säger Susanne Forsberg, företagssamordnare Företagarna Värmland.

Ska matcha småföretagare med rätt arbetskraft

Målet med Värmland ReActär att med hjälp av en kartläggningsprocess kunna matcha småföretagare och deras rekryteringsbehov med rätt arbetskraft.

- Vi vet att företagare vill bidra till en positiv samhällsutveckling och samtidigt skapa tillväxt i sina företag, men bristen på rättkompetens fäller krokben för möjligheterna att växa, Eva Cooper, regionchef, Företagarna Värmland.

- Vi vill sätta strålkastarljuset på en andra chans. Många företag letar efter den rätta attityden och stirrar inte bara på betygen, eller bristen därpå, fortsätter Eva Cooper.

Vill skapa mötesarenor för unga och företagare

Parallellt med kartläggningen är ambitionen att även skapa mötesarenor för de unga, företagen och de medverkande kommunerna i syfte att skapa en än bättre relation mellan dessa målgrupper.
 
- Genom Värmland ReAct söker vi nya vägarför unga till ingångsjobb och gör därmed viktiga insatser för att utöka matchning och arbete med utbildning för unga som gör dem attraktiva på arbetsmarknaden, säger Jennie Fröling, projektkoordinator för Värmlands projektparaply.

FAKTA

Om Värmland ReAct: Projektet är en insats som ska stärka ungdomar och unga vuxna som står långt ifrån arbetsmarknaden till följd av pandemin. Verksamheten pågår mellan 1 december 2021 –30 april 2023 och sträcker sig över hela nio kommuner i Värmland; Eda, Forshaga, Hagfors, Karlstad, Munkfors, Storfors, Säffle, Torsby och Årjäng. Finansieringen kommer från Europeiska socialfonden (ESF).
 
Målgrupp: unga kvinnor och män som har blivit arbetslösa under pandemin med fokus på åldrarna 16 –20 år (unga i kommunernas aktivitetsansvar, KAA). Projektets insatser ska stärka deras ställning på arbetsmarknaden i syfte att de så snabbt som möjligt ska komma i arbete och/eller studier. 
 
Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.