podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Unga Företagare i Kristianstad: ”De som jobbar hos oss ska leda oss vidare”

Publicerad 17 maj 2023
– Det var inte en självklarhet att jag skulle bli företagare. Min far, som startade företaget 1997, ville inte att jag skulle ta över då det krävs mycket tid och hårt arbete för att få ett fungerande företag. Men när jag tvingades lägga min cykelkarriär på hyllan på grund av en skada så tog jag mig an andra utmaningar och satte nya mål i livet, säger Tim Wennberg från C4 Ventilation.
Tim Wennberg.

Och med det blev han egenföretagare. Drivet att fortsätta, sätta nya mål och söka nya utmaningar kommer från en strävan efter att utvecklas såväl som företagare som inom sin profession. 2017 blev Tim Wennberg certifierad OVK-besiktningsman samt sakkunnig inom ventilation. Då som den yngsta i Sverige.  

C4 Ventilation var länge ett enmansföretag. När Tim började år 2008 var de tre medarbetare, nu driver han bolaget tillsammans med sin fru Ella.

– Min far ville trappa ner – jag ville utvecklas och bli större. Det blev en naturlig övergång och 2019 tog jag över företaget helt, säger Wennberg.

Femårsplanen är satt, bolaget ska växa tillsammans med personalen genom att öka kunskaperna och erfarenheterna inom ventilation. Tim beskriver sig själv och sina anställda som hungriga efter kunskap.

– Vi värnar mycket om våra anställda och har ett väldigt öppet klimat. De som jobbar hos oss i dag ska leda oss vidare, säger han.

Liten i en stor värld

På C4 Ventilation gör man allt inom ventilation. Från monteringsarbeten, projektering av ventilation, upprättande av ritningar, rensning och injustering av ventilationskanaler, OVK-besiktning till service och reparationer. Kundkretsen består av mindre fastighetsägare, kommunala bolag och det mesta där emellan.

– Många av våra kunder är återkommande. För oss går alltid kvalitet före kvantitet. Vi står för noggranna och bra arbetsinsatser och värnar mycket om den goda renommé som vi har arbetet upp under åren, säger Wennberg.

Vad har varit din största utmaning som företagare och hur löste du det?

– Innan Covid-19 hade vi gjort ett jätteskutt i utveckling, både i antal anställda och kunskapsmässigt. 2020 var väldigt ovisst för oss då nästan samtliga jobb blev frysta. Vi fick tänka om, räkna på lite större och mer komplicerade upphandlingar och därmed ta oss utanför vår komfortzon, säger Wennberg och fortsätter:

–  Även familjelivet är en stor utmaning. Med både min fru och jag arbetandes i företaget är det tufft med två små barn. Under pandemin fick barnen ofta hänga med till kontoret.

Ventilationsbranschen är en ung, växande och föränderlig bransch. På C4 Ventilation var man tvungen att utvecklas och växa för att hänga med. Det har de gjort, men de är fortsatt ett mindre och familjärt företag.

– I och med att vi är en lite mindre aktör så kan vi göra jobben både billigare och bättre genom att vi har en bättre överblick än vad många av de större företagen har. Det är kul att vara liten i en stor värld, säger Wennberg.

Hårt arbete, mycket nerlagd tid och ett driv att vilja utvecklas och söka nya utmaningar har legat bakom framgångarna.

– Det som gör att vi sticker ut lite extra är vårt helhetstänk och problemlösarförmåga. Vi går mot strömmen och jobbar med ett lite annorlunda tänk jämfört med många andra. Våra anställda besitter en bred kunskap. Ingen kan allt men tillsammans kan vi väldigt mycket. Vi är en tight grupp där alla är inkluderade, säger Wennberg.

Kan du dela med dig av råd till den som vill vinna Årets Unga Företagare i framtiden?

– Var beredd på att det tar tid att bygga upp ett företag. Både tid i form av timmar man lägger varje vecka, men även tiden det tar att bygga upp ett gott rykte. Värna om din personal, få dem att känna sig delaktiga. Vi tror mycket på frihet under ansvar. Ge inte upp, motgångar kommer att komma men fokusera på att vända det till något bättre. Av varje framgång och motgång så fyller man sin ryggsäck med mer erfarenhet och kunskap, säger han.

Fler nyheter från Företagarna