För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas branchförbundsmöte tog tempen på nya C-ledaren

Publicerad 13 maj 2023
Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demirok var gäst när företrädare för branschförbunden anslutna till Företagarna träffades i Stockholm.
Centerpartiets ledare Muharrem Demirok gästade Företagarnas branschförbundsmöte i Stockholm. Foto: Patrick Krassén.

Några gånger om året träffas representanter för branschförbund ansluta till Företagarna för att utbyta erfarenheter, skapa nya kontakter och träffa makthavare och experter. På torsdagen hölls ett sådant möte på Företagarnas rikskontor i Stockholm. På agendan stod bland annat genomgångar av två aktuella rapporter, Välfärdsskaparna och Småföretagsbarometern. Det var också ett tillfälle för representanterna för de olika branschförbunden att bekanta sig med den nyaste av riksdagspartiernas ledare: Centerpartiets Muharrem Demirok var inbjuden gästtalare.

Företagarna möter politikerna

”Inflationsbekämpningen är inte ett frikort”

Förr var Centerpartiet först en del av Allians för Sverige, sedan en av parterna i Januariavtalet. Nu står partiet helt utanför organiserat inflytande över regeringen och vid sidan av sina forna borgerliga samarbetspartners. Oppositionsrollen gjorde att Muharrem Demirok inte höll tillbaka på kritiken av regeringen. Än så länge sade han sig vara besviken över hur den håller tillbaka reformer och hur dess agerande präglas av en vänta och se-inställning. ”Inflationsbekämpningen är inte ett frikort för att sitta på händerna”, sade Muharrem Demirok.

Kompetensförsörjningen var den fråga som upptog mycket av Centerpartiets ledares tid under branschförbundsträffen. Kommentarerna och svar på frågor från deltagarna handlade om allt från arbetskraftsinvandring till integration och Arbetsförmedlingen.

Här signerar Ulf Kristersson Företagarnas företagskontrakt

”Beklämmande försvåra arbetskraftsinvandring”

Muharrem Demirok menade att det är beklämmande att arbetskraftsinvandringen har försvårats samtidigt som kompetensbristen är enorm. Han exemplifierade med Boden där många vårdanställda har fått utvisningsbeslut och gjort att kommunen behöver rekrytera personal från Spanien för att få verksamheten att gå ihop. ”Vi klarar inte av välfärd utan invandrad arbetskraft”, sade han och efterlyste "de goda krafternas revansch".

Centerpartiet ser egenföretagande som en möjlighet att få fler personer i utanförskapsområden att försörja sig och Muharrem Demirok betonade vikten av generella lösningar snarare än riktade lösningar. ”Förenkla, förenkla! Se över skatter Se över löneavgifter. Målet måste vara att få ner kostnad att anställa och skapa rätt förutsättningar”, sade han.

Arbetsförmedlingen, för svår för regeringen?

På en fråga om hur Centerpartiet ser på Arbetsförmedlingen och den reformering av myndigheten som ingick i Januariavtalet sade Muharrem Demirok att Arbetsförmedlingen lägger mycket tid och kraft på att hålla myndigheten själv levande och att den reform som sattes i gång under förra mandatperioden inte var lösningen, utan en start. Han uttryckte dock tvivel över om regeringen har ork att hantera frågan.

Praktiskt arbete är inte för idioter

Ett beslut som engagerar och berör många av branschförbunden är att regeringen dragit in finansieringen till den försöksverksamhet som pågått med nationella branschskolor. Centerledaren fick frågan om hur han vill tackla konsekvenserna av det. Muharrem Demirok svarade med att säga att branschskolorna lades ner något utan att erbjuda ett alternativ och att det beslutet kombinerat med högre arbetsgivaravgifter för unga gör det svårare för dem att komma in på arbetsmarknaden. Han kritiserade även föreställningen som är utbredd i samhället om att praktiska yrken inte är lika fina som dem man kan få genom teoretiska studieprogram. Under ett besök på naturbruksgymnasiet sade elever att de var dumma i huvudet. ”Tror eleven att han är dum i huvudet för att han inte är så bra på samhällskunskap har vi ett skolsystem som har brutit ner hela hans självkänsla, som om maskiner och fysiskt arbete är något för idioter”, sade han.

Branschskolorna behövs

Taggar
Fler nyheter från Företagarna