För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

När ska företagen få tillbaka pengarna?

Publicerad 17 feb 2023
Återföringen av flaskhalsavgifter drar ut på tiden, även om elintensiva företag nu ser ljuset i tunneln.

Uppdatering:
Den 20 februari presenterade regeringen förslaget till kompenseras för de höga elkostnaderna för företag i elområde 3 och 4:
Pengar tillbaka för elkostnaderna till sommaren.

Med start den 23 februari kommer de första privatpersonerna i elområde 3 och 4 få efterlängtade utbetalningar från Försäkringskassan för de höga elräkningarna. Återföringen av flaskhalsavgifter till företag drar dock ut på tiden.

Pengar tillbaka för elkostnaderna till sommaren.

Den ljusglimt som finns är att det rör på sig för återföringen av pengar till de elintensiva företagen. I onsdags, den 15 februari, godkände EU-kommissionen regeringens modell enligt reglerna för statsstöd. Den lämnades in den 22 december. Från och med den 6 mars kommer företag att kunna söka pengarna på Energimyndighetens webbplats.

Den 6 mars kan elintensiva företag ansöka om att få tillbaka pengar

− Det är endast företag som haft en elanvändning på minst 0,015 kWh per omsatt krJohan_Grip_rund.jpgona under 2021 exklusive uppvärmning som kan ta del av de pengar som går att söka från och med den 6 mars, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip. 

Alla andra företag som väntar på att kompenseras för de höga elkostnaderna får fortsätta att vänta. Dagens Nyheter rapporterade på onsdagen att arbetet med att ta fram en förordning som sedan ska remitteras pågår alltjämt. Det finns inga svar på när pengarna betalas ut eller vilken myndighet som ska få den uppgiften. 

Drar ut på tiden

Det var den 11 januari som regeringen fick klartecken från Energimarknadsinspektionen om modellen för återbetalning till företag. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sade då att regeringen inom kort ämnade skicka en statsstödsanmälan till EU-kommissionen. Någon sådan har ännu inte sänts i väg. Godkännandet för de elintensiva företagen skickades som sagt in den 22 december och beslut togs av Kommissionen den 15 februari. Om det tar lika lång tid för det godkännande som ännu inte skickats i väg från regeringen så kan ett beslut tidigast komma i april.   

– Regeringen säger att de arbetar så fort det bara går, men går det verkligen inte att jobba snabbare än så här när företagen kämpar för sin överlevnad? Modellen man valt innebär att återföringen av pengarna dröjer och det bidrar till att varsel och konkurser ökar onödigt mycket, säger Johan Grip. 

Det krävs mer 

Till skillnad från i många andra länder har regeringen satsat allt på återföringen av flaskhalsavgifter. Den har inte sänkt skatten på el eller justerat arbetsgivaravgifterna. Företagarna har gång på gång sagt att det är sådana åtgärder som krävs när pengarna till företagen inte kommer loss. 

− Det är hög tid för regeringen att inse att det krävs mer. Företagarna vill se sänkt elskatt, sänkt moms på el kombinerad med sänkta arbetsgivaravgifter, säger Johan Grip.  

 

Fler nyheter från Företagarna