För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Den 6 mars kan elintensiva företag ansöka om att få tillbaka pengar

Publicerad 17 feb 2023
Företag som klassas som elintensiva kommer i vår att kunna få ersättning för de höga elkostnaderna under perioden oktober-december.
Genrebild. CNC-laserskärare arbetar med tjock metall. Foto: Shutterstock.com.

Från och med den 6 mars kan företag som uppfyller kriterierna för att räknas som elintensiva ansöka om det så kallade elstödet för elintensiva företag. Det står klar sedan EU-kommissionen godkänt regeringens modell utifrån reglerna för statsstöd. (Kommissionens tillfälliga krisram för statliga stödåtgärder till stöd för ekonomin till följd av Rysslands angrepp mot Ukraina).

Elintensiva företag

Ett företag räknas som elintensivt om elanvändningen, exklusive uppvärmning, varit minst 0,015 kWh per omsatt krona under 2021.

2,4 miljarder kronor

Totalt omfattar det så kallade elstödet 2,4 miljarder kronor. Företagen som har rätt till utbetalning ersätts för kostnader för el som överstiger en och en halv gånger företagets genomsnittspris under 2021. Hela årsförbrukningen kan dock inte läggas till grund för stödberättigade kostnader enligt modellen. Högst 70 procent får tas upp, vilket motiveras med att alla ska vidta energieffektiviseringsåtgärder.

Stödperiod oktober-december 2022

Modellen är utformad med en stödperiod som sträcker sig från oktober till och med december 2022. Under den perioden har företagen rätt till ersättning för hälften av de stödberättigade kostnaderna.

Tak på 2 miljoner euro

En förutsättning för att få stöd är att det enligt beräkningsmodellen uppgår till minst 50 000 kronor. Utöver detta golv finns även ett tak. Det ligger på 2 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 20 miljoner kronor. Taket gäller för ett företag, men även gemensamt för företag i en koncern.

Ansök hos Energimyndigheten

Gå till Energimyndighetens sida för elkostnadsstöd för elintensiva företag.

Ansökan görs på Energimyndighetens webbplats där det även finns ett beräkningsverktyg för att se om företaget uppfyller kriterierna samt mer information om detaljerna i stödet. 

Ansökningsperioden startar den 6 mars och ansökan är öppen till och med den 18 juni.

Fler nyheter från Företagarna