För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kasta dina gamla personalmallar

Publicerad 30 sep 2022
Den 1 oktober börjar nya LAS att gälla. Se till att ditt företag inte upprättar handlingar i personalärenden med mallar som inte längre uppfyller lagens krav.

Den 1 oktober börjar ett flertal större ändringar i Lagen om anställningsskydd (LAS) att gälla. De nya reglerna påverkar dig som har anställda i alla faser av din arbetsgivarroll, från anställningar till ändringar i sysselsättningsgrad och över till turordningslistor och skäl för att kunna säga upp personer.

I artikeln Alla nyheter i LAS finns ändringarna sammanfattade. 

Uppdatera personalmallarna nu

En uppmaning till dig som har mallar för anställningar, uppsägningar eller några andra personalärenden sparade lokalt på företagets datorer eller nätverk är att kasta dem. Om du vill vara säker på att alltid ha aktuella mallar så kan du ha för vana att ladda ner dem när du behöver dem direkt från FöretagarLise-Lotte.jpgnas webbplats.

− Ta fram sopkvasten och städa bort gamla mallar om du har sådana sparade på företagets datorer. Då slipper du råka använda en gammal mall av misstag, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

Slarva inte med skriftlig dokumentation

Ibland gå det fort när någon lucka behöver fyllas i verksamheten och då kan pappersarbetet dra ut på tiden. Särskilt i mindre företag som inte har HR-avdelningar. Som småföretagare är du kanske också benägen att tänka att det är i uppsägningar som det gäller att inte missa något kommatecken, men att det alltid går att rätta till brister när någon är på väg in genom dörren.

Även i det sammanhanget finns det anledning att ge en uppmaning till följd av nya LAS-regler som började gälla i somras.

− Mitt råd är att alltid skriva anställningsavtal och att verkligen läsa igenom mallen du använder så att du fyller i allt. Slarvar du riskerar företaget inte uppfylla lagens krav på den anställdes rätt till skriftlig information. Sedan i somras gäller att en anställd har rätt till sådan information – skriftligt – inom sju dagar från anställningens början, säger Lise-Lotte Argulander.

Var trygg med Företagarnas mallar

Det ska vara lätt att göra rätt. Företagarna tillhandhåller därför kostnadsfritt mallar för dig som är företagare. När du som arbetsgivare behöver upprätta ett skriftligt dokument i ett personalärende så finner du mallar som uppfyller de senaste lagkraven på sidan Mallar och blanketter.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna