podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så får vi fler kvinnor på podiet i Blå hallen!

Publicerad 18 okt 2022
Det är okej om det ibland slumpar sig så att det bara är män på prispallen för Årets Företagare, men så har vi det här med strukturer, skriver Lina Skandevall, Företagarnas expert på kvinnors företagande.
Lina Skandevall, Företagarnas expert på kvinnors företagande. Foto: Oskar Omne.

Fest, glitter, skratt och skålar. Årets Företagare i Sverige är en galakväll som inte spar på krutet. Det behövs. Särskilt i dessa dystra tider.  

I lördags sken det av förväntan bland festborden i Blå hallen i Stockholms stadshus. Det sägs att det dansades så att taket nästan lyfte i Gyllene salen också. Nej, jag var inte där i år, men snacket går, som det heter.  

Vilka prestationer!

Grattis säger jag till Peter Mossbrant och Magnus Andersson på Derome som korades till Årets Företagare i Sverige 2022. Grattis också till Robin Åström, Emil Smith och Gustaf Smith på WeHype Global som nu kan titulera sig Årets Unga Företagare i Sverige 2022. Vilka prestationer! 

Med det sagt, vilket startfält! När jag själv varit gäst på galan är det så tydligt att alla finalister är vinnare och känner sig som vinnare. De har redan korats till Årets Företagare eller Årets Unga Företagare, först i sina hemkommuner och sedan i länen. Ofta är det sedan en hårfin skillnad mellan att kamma hem ett Sverigepris på galan eller inte. Mer än en gång har jag anat att juryn fått gråa hår av att sätta ner foten.

Inte bara män  

Men, det finns ett men. Män. Det går inte att komma ifrån att det ibland blir som i år. Jag har hört folk undra hur det kommer sig att det så många finalister är män och varför det bara är män som vinner Årets Företagare.

Den sista frågan är enklast att svara på. Den stämmer inte. I fjol vann Evelina Lindgren på aPak Årets Företagare. Men visst finns det ett mönster och ja, det börjar på M. 

Prisar och speglar  

Årets Företagare och Årets Unga Företagare prisar det bästa företagandet vi har i Sverige. Tävlingarna speglar också hur företagandet faktiskt ser ut. Som jag sagt tidigare, vi tror inte bara att företagare i regel är medelålders män som heter Lars. De gör fortfarande det!

Om vi ska få se fler fantastiska kvinnor kliva upp på podiet till galans jubel måste vi ta tag i den större frågan. Av alla företagsledare i svenska aktiebolag är 78 procent män. En procent av allt riskkapital går till företag som drivs av kvinnor. Det får konsekvenser.

Lyft upp! Lyft fram!

Det blir verkligen bättre! Men det går långsamt. Det är det vi fick en påminnelse av på årets gala. Årets företagare är en otroligt ambitiös tävling som är väldigt bra på att sätta ljuset på de absolut bästa företagen – år efter år. Företagarna som driver Derome och WeHype Global vann för de var bäst i år.  

Hur det blir 2023 är upp till oss alla. Ju fler som ser alla fantastiska kvinnor som driver företag och nominerar dem till Årets Företagare i sina kommuner desto bättre. För att inte tala om alla som inspireras att också starta eget och därmed kan komma att vara med och tävla i framtiden. Det är avgörande för hur många kvinnor som tävlar i finalen 2023 – och 2030.   

Lyft upp! Lyft fram! Lyssna för att verkligen förstå. Ge möjligheter. Dela med er av kunskap.

Fler nyheter från Företagarna