För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tryck tillbaka brotten med en nollvision

Publicerad 24 feb 2021
Företagarna uppmanar justitieminister Morgan Johansson att införa en nollvision mot mängdbrotten mot företagare.
Justitieminister Morgan Johansson. foto: Stilrentfoto/Shutterstock.com

Företagarna kommer aldrig acceptera den växande brottslighet som drabbar företagare. Det skriver Företagarnas vd Günther Mårder och expert på brott mot företag, Pontus Lindström, i en debattartikel i Aftonbladet.

Den färska rapporten Brott mot företagare 2021 visar att så kallade mängdbrott förpestar tillvaron för Sveriges företagare: inbrott, bedrägerier, skadegörelse och stölder.

När justitieminister Morgan Johansson kommenterade brottsutvecklingen i en intervju i Dagens Industri nyligen lyfte han de åtgärder som regeringen gör för att stoppa utvecklingen. Tyvärr gick det också att läsa in en del uppgivenhet i svaren. Att detta är som det är.

Så kan vi inte ha det. Det går inte att normalisera ett tillstånd där företagare gång på gång utsätts för brott. Det har redan gått så långt att många slutat polisanmäla brotten eftersom det inte förefaller ge resultat.

Nollvision mot mängdbrotten 

Vår uppmaning till justitieminister Morgan Johansson är därför: inför en nollvision mot mängdbrotten mot företagare, skriver Günther Mårder och Pontus Lindström i debattartikeln.

Ett första steg mot en nollvision som går att följa upp vore att ge Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att särredovisa brott som drabbar företagare. Det gäller även i den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) där det tydligt behöver framgå om det är en näringsidkare som har blivit utsatt.

Fler nyheter från Företagarna