headphones newspaper video-player

Tryck tillbaka brotten med en nollvision

Företagarna uppmanar justitieminister Morgan Johansson att införa en nollvision mot mängdbrotten mot företagare.
Publicerad 24 feb 2021
Justitieminister Morgan Johansson. foto: Stilrentfoto/Shutterstock.com

Företagarna kommer aldrig acceptera den växande brottslighet som drabbar företagare. Det skriver Företagarnas vd Günther Mårder och expert på brott mot företag, Pontus Lindström, i en debattartikel i Aftonbladet.

Den färska rapporten Brott mot företagare 2021 visar att så kallade mängdbrott förpestar tillvaron för Sveriges företagare: inbrott, bedrägerier, skadegörelse och stölder.

När justitieminister Morgan Johansson kommenterade brottsutvecklingen i en intervju i Dagens Industri nyligen lyfte han de åtgärder som regeringen gör för att stoppa utvecklingen. Tyvärr gick det också att läsa in en del uppgivenhet i svaren. Att detta är som det är.

Så kan vi inte ha det. Det går inte att normalisera ett tillstånd där företagare gång på gång utsätts för brott. Det har redan gått så långt att många slutat polisanmäla brotten eftersom det inte förefaller ge resultat.

Nollvision mot mängdbrotten 

Vår uppmaning till justitieminister Morgan Johansson är därför: inför en nollvision mot mängdbrotten mot företagare, skriver Günther Mårder och Pontus Lindström i debattartikeln.

Ett första steg mot en nollvision som går att följa upp vore att ge Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att särredovisa brott som drabbar företagare. Det gäller även i den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) där det tydligt behöver framgå om det är en näringsidkare som har blivit utsatt.

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor