headphones newspaper video-player

Tryck tillbaka brotten med en nollvision

Företagarna uppmanar justitieminister Morgan Johansson att införa en nollvision mot mängdbrotten mot företagare.
Publicerad 24 feb 2021
Justitieminister Morgan Johansson. foto: Stilrentfoto/Shutterstock.com

Företagarna kommer aldrig acceptera den växande brottslighet som drabbar företagare. Det skriver Företagarnas vd Günther Mårder och expert på brott mot företag, Pontus Lindström, i en debattartikel i Aftonbladet.

Den färska rapporten Brott mot företagare 2021 visar att så kallade mängdbrott förpestar tillvaron för Sveriges företagare: inbrott, bedrägerier, skadegörelse och stölder.

När justitieminister Morgan Johansson kommenterade brottsutvecklingen i en intervju i Dagens Industri nyligen lyfte han de åtgärder som regeringen gör för att stoppa utvecklingen. Tyvärr gick det också att läsa in en del uppgivenhet i svaren. Att detta är som det är.

Så kan vi inte ha det. Det går inte att normalisera ett tillstånd där företagare gång på gång utsätts för brott. Det har redan gått så långt att många slutat polisanmäla brotten eftersom det inte förefaller ge resultat.

Nollvision mot mängdbrotten 

Vår uppmaning till justitieminister Morgan Johansson är därför: inför en nollvision mot mängdbrotten mot företagare, skriver Günther Mårder och Pontus Lindström i debattartikeln.

Ett första steg mot en nollvision som går att följa upp vore att ge Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att särredovisa brott som drabbar företagare. Det gäller även i den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) där det tydligt behöver framgå om det är en näringsidkare som har blivit utsatt.

Fler nyheter från Företagarna

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Bakläxa för EU-kommissionen

Företagarna har bidragit till att ett långtgående lagförslag om bolagsstyrning och ansvarsfrågor i företagens leverantörskedjor hejdats.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor