headphones newspaper video-player

Rapport om brott väcker reaktioner

Det är viktigt att Sveriges makthavare tar till sig och kommenterar de dystra resultat som framkommer i Företagarnas rapport om brott mot Företagare.
Publicerad 22 feb 2021
Statsminister Stefan Löfven kommenterar Företagarnas rapport Brott mot företagare 2021 i riksdagen. Stillbild från riksdagens webb-tv.

Företagarnas rapport om brottslighet som drabbar företagare har fått stort genomslag och betydande gensvar.

Statsminister Stefan Löfven har svarat på frågor om den i riksdagen. Justitieminister Morgan Johansson har kommenterat resultaten i rapporten i Dagens Industri. Oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) har lyft den i trygghetsdebatten. Listan kan göras längre.

− Det är välkommet men framför allt viktigt att Sveriges makthavare tar till sig och kommenterar de dystra resultat som framkommer i Företagarnas rapport eftersom den visar på ett allvarligt samhällsproblem, säger Pontus Lindström, rapportens författare och Företagarnas expert på brott mot företagare.

Ohållbar brottsutveckling

Det har gått två veckor sedan rapporten presenterades. Under den tiden har många företagare hört av sig till Pontus Lindström och berättat att de känner igen sig.pontus lindstrom rund 150px.png

− Det här är en fråga som engagerar många företagare eftersom alla siffror pekar åt fel håll. Det kan inte fortsätta så här, säger han.   

Resultateten i rapporten visar att andelen företagare som upplever otrygghet på grund av bristande polisnärvaro har ökat från 41 till 51 procent på bara tre år. Under samma tidsperiod har andelen företag som blivit utsatta för brott ökat inom samtliga företagsstorlekar. Bara under det senaste året har andelen företagare som övervägt att lägga ner sin verksamhet på grund av kriminaliteten ökat från 13 till 19 procent.

Privata säkerhetslösningar 

I sin kommentar till problemet i Dagens Industri säger Morgan Johansson att regeringen bygger ut polisverksamheten, skärper straffen, och bygger ut Kriminalvården, men att alla måste samverka. I det sammanhanget anser justitieministern att det är välkommet att även näringslivet ökar sina insatser för att komma åt och förebygga brott. Företagarna håller inte med.

− Åtta av tio företagare tvingas redan investera i egna privata säkerhetslösningar. Men att skydda sig mot brott och kriminalitet är inte företagens ansvar, de betalar höga skatter för att staten och polisen ska göra detta åt dem, säger Pontus Lindström.

Debatt i SVT

På tisdag den 23 februari sänder SVT Forum en debatt inspelad den 17 februari under Nationella Brottsofferveckan. I sändningen debatterar Pontus Lindström rån, hot och hat i handeln. Den kan ses i SVT Forum klockan 10:35-12:40, samt i efterhand. Läs mer på SVT Forums tablå

 

Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor