headphones newspaper video-player

Regeringen rattar om i stöden

Företagarna välkomnar att regeringen nu rättar till en del uppenbara brister i coronastöden till drabbade företag. Viktigast av allt är dock att pengarna betalas ut.
Publicerad 23 feb 2021
Stillbild från tisdagens pressträff med finansminister Magdalena Andersson och näringsminister Ibrahim Baylan.

På tisdagen kallade finansminister Magdalena Andersson och näringsminister Ibrahim Baylan till pressträff. Rubriken för den var ”Nya jobbåtgärder vid mycket hög risk för en tredje våg”. Det centrala budskapet fanns dock lite längre ner i presentationspunkterna: ”Nu kommer pengarna”.

− Många företagare har fått vänta orimligt länge på utbetalningar av stöd, säger Företagarnas näringspolitiska expert Patrick Krassén.

Frustration över lång väntan

Regeringen har fått kritik av Företagarna och många andra röster i samhällsdebatten om att stödens utformning och deras ansökningsprocesser gör att pengarna inte kommer fram till krisande företag.

Under måndagen gick regeringens samarbetspartner Centerpartiet ut med krav på en särskild debatt i riksdagen om vad vice partiledaren Anders W Jonsson beskriver som bristande hantering av stödutbetalningar.

Regeringen försvarar sig

Det är mot den bakgrunden man ska förstå varför Magdalena Andersson och Ibrahim Baylan ägnade så mycket tid åt att beskriva utvecklingen i ekonomin och försvara regeringens agerande.

Finansministern pekade på att industrin återhämtat sig starkt även om tjänstesektorn alltjämt är hårt drabbad av pandemin. Näringsministern visade statistik över att konkurserna är färre än befarat och betonade att han förstår den frustration som finns bland företagare.

Samtidigt betonade ministrarna att regeringen nu ökar takten i stödåtgärderna. Det handlar om både förlängningar av stöd och om ett utvidgningar av stöd.

Förstärkt nedstängningsstöd

En nyhet är att regeringen utökar det kommande nedstängningsstödet som ska kunna sökas utifall det blir aktuellt att stänga ner verksamheter på grund av smittspridningen. Sedan tidigare har regeringen meddelat att det ska täcka fasta kostnader, i likhet med omställningsstödet. På pressträffen meddelade Magdalena Andersson att även lönekostnader kommer att räknas som en fast kostnad och gå att få ersättning för.

– Detta är välkommet. Företagarna har sett det som nödvändigt att räkna in lönekostnader i nedstängningsstödet från dag ett, säger Patrick Krassén.

Lönekostnader som kompenseras med stöd för korttidsarbete kommer inte omfattas.

Justerat och förlängt omsättningsstöd

En annan nyhet är att regeringen gör det möjligt för fler enskilda näringsidkare att ta del av omsättningsstödet. Dels genom att det ska vara möjligt att ta del av det även om en företagare fått arbetslöshetsersättning under den stödperiod som ansökan avser (genom avräkning). Dels genom att de företagare som inte kunnat använda sig av referensperioden 2019 på grund av föräldraledighet eller sjukskrivning ska kunna använda 2018 som referensperiod.

– Många enskilda näringsidkare har varit utestängda från stödet, så det här är en rimlig justering, säger Patrick Krassén.

Redan i förra veckan meddelade regeringen att såväl omsättningsstödet till enskilda näringsidkare som stödet till handelsbolag förlängas till att också omfatta mars och april 2021.

Riksdagen kommer att fatta nödvändiga beslut i en ändringsbudget på torsdag. Därefter kan regeringen gå vidare med en förordning för att genomföra ändringarna.

När kommer pengarna?

I och med tisdagens besked kompletterar regeringen de andra beskeden om stöden som kommit under den senaste tiden, bland annat att omställningsstödet kommer att förlängas till mars och april.

Omställningsstödet för augusti-december kommer att gå att söka från och med den 25 februari och för januari-februari preliminärt från 1 mars. Stödet för korttidsarbete kommer att öppna upp för sökande den 29 mars. Skatteverket räknar med att omställningsstödet ska gå relativt snabbt att handlägga. Tillväxtverket bedömer att stöd för korttidsarbete kan börja betalas ut från och med veckan efter påsk.

Utöver dessa stöd nämnde finansministern och näringsministern under pressträffen även anstånd med skatteinbetalningar, som kommer kunna sökas även för januari i år.

– På kort sikt kan stärkt likviditet vara viktigt för företag, men de som begär anstånd måste vara medvetna om att skatterna ska betalas efter anståndstiden, liksom att anståndet beläggs med ränta och avgift, säger Patrick Krassén.

Fler nyheter från Företagarna

Kan elen ta slut?

Elpriser och problem med elförsörjning diskuteras ofta. Men, handlar det om egentlig elbrist? Kan elen ta slut? Nja. Företagarnas expert Philip Thunborg reder ut.

Regeringen rattar om i stöden

Företagarna välkomnar att regeringen nu rättar till en del uppenbara brister i coronastöden till drabbade företag. Viktigast av allt är dock att pengarna betalas ut.

Beredskap för bredare nedstängning

Med regeringens förslag om ytterligare begränsningsåtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen blir det möjligt att stänga ner fler verksamheter.

Mer från hela Sverige

Handlar du med Storbritannien?

I detta avsnitt av Företagarna LIVE går vi på djupet kring Brexit och guidar dig till hur handel med Storbritannien fungerar nu.

Mikael Eriksson, tullchef DB Schenker Sverige, EEN:s Theresa Ryberg och Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna deltar.

Se avsnittet nu

Krönikor


Coronakrisen